Fresh Press portal
Početna » Blog » Evropa raskrinkala Hrvatsku, objavljen izvještaj: “Hrvatska policija ima podrum za mučenje migranata”
Region Vijesti

Evropa raskrinkala Hrvatsku, objavljen izvještaj: “Hrvatska policija ima podrum za mučenje migranata”

Bajokovo

Evropa raskrinkala Hrvatsku, objavljen izvještaj: “Hrvatska policija ima podrum za mučenje migranata”

Border Violence Monitoring Network (BVMN) je mreža nevladinih udruga koje se bave pravima migranata i izbjeglica, a u svojem novom izvještaju za oktobar 2019. prozivaju hrvatske vlasti za kršenje ljudskih prava migranata i provođenje ilegalne politike pushbacka tj. sustavnog nasilja nad njima. U izradi izvještaja za oktobar aktivisti BVMN-a su, između ostalog, obavili 30 razgovora s migrantima i zabilježili njihova iskustva, piše “Index.hr“.

U izvještaju se ističe da je u listopadu zabilježen “visok broj iznimno brutalnih pushbackova i incidenata policijskog nasilja”, a naročito je užasavajuća priča o podrumu na graničnom prelazu Bajakovo u kojemu hrvatska policija, tvrde udruge, premlaćuje migrante.

Podrum za mučenje migranata na Bajakovu

U tom su podrumu maloljetnike, od kojih su neki stari tek 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svjedočenje prostoriju opisuje kao veliku 2 sa 4 metra kvadratna, a do nje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prijelazu”, navodi se u izvještaju BVMN-a, u kojem stoji i da se u tu malu prostoriju bez prozora ponekad ubacuje i skupine migranata.

Tokom boravka u podrumu na Bajakovu migranti nemaju pravo na odlazak u WC ni pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je pravo na traženje azila, stoji u izvještaju. Jedan 16-godišnji Afganistanac je opisao da su ga u tom podrumu držali više od sat vremena te ga tukli šakama i pendrecima, navodi se. Na jednom maloljetniku je hrvatska policija koristila i elektrošoker te ga bacala o zid podruma, tvrde udruge.

Slučajevi zabilježeni u listopadu otkrivaju da je podrumska prostorija diskretna lokacija na kojoj policajci mogu zlostavljati tranzitne skupine migranata i u kojoj su policajci zaštićeni od pogleda vozača koji prelaze granicu”, navodi se u izvještaju. Podsjećaju i da su mediji izvještavali o “garaži za mučenje” u Korenici, u koju policija dovodi uhvaćene migrante.

Skidanje i seksualno zlostavljanje migranata

U izvještaju se navodi da hrvatska policija sve više koristi razodijevanje migranata kao još jedan način zlostavljanja. Dolazak zime i hladnijeg vremena čini takvu policijsku taktiku naročito opasnom jer može dovesti do hipotermije, kao i ozljeda ruku i nogu, potonjih naročito kada policija tjera migrante da bosi hodaju kroz hladne potoke, što je također zabilježeno kao česta praksa, tvrde udruge.

Ignoriranje prava na traženje azila

U izvještaju se još jednom navode dokazi za općepoznatu praksu razbijanja mobitela migranata, a hrvatski zakoni se direktno krše i kada se migrantima onemogući traženje prava na azil. Navodi se primjer iz policijske stanice u Glini u kojoj je uhvaćeni migrant zatražio azil, na što su mu službenici rekli da mu ne mogu pomoći. Slična situacija se navodno dogodila i u Ogulinu.

U izvještaju se navode i primjeri kršenja ljudskih prava migranata na cijeloj balkanskoj ruti, od Grčke do Slovenije, pa se npr. srpsku policiju optužuje da je namjerno izazvala požar u migrantskom kampu u blizini Šida. Ipak, najviše prostora je posvećeno Hrvatskoj koja je na vanjskoj granici Europske unije i preko koja mnogi migranti žele ući u EU.

BVMN: Hrvatska krši niz europskih direktiva

Naglašava se da je unatoč nasilnom i nezakonitom ponašanju hrvatske policija RH dobila zeleno svjetlo za ulazak u šengensku zonu slobodnog kretanja unutar EU-a te i pohvale odlazećeg predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera. BVMN napominje kako hrvatska policija provođenjem pushbacka i onemogućavanjem traženja prava na azil krši niz europskih direktiva.

Na kraju izvještaja za listopad BVMN ističe kako je samo prošli mjesec hrvatska policija u ilegalnim pushbackovima protjerala najmanje 464, a najviše 607 migranata, ovisno o izvorima. Većinu migranata se ilegalno protjeralo u BiH, no ima i primjera protjerivanja migranata iz Hrvatske u Srbiju.

Povezani članci

Hrvatska opet zatvara granice za građane BiH?

E.H

Ako se turista zarazi u Hrvatskoj, vlasnici apartmana moraju brinuti o njemu 14 dana

E.H

Hrvatska ponovo razmatra o uvođenju izolacije za bh. građane?

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više