Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Član moćnog narko kartela prijeti novinaru Žurnala: “Potraživat će te po kanalima, je*em li ti dijete u usta”

Član moćnog narko kartela Tito i Dino u video poruci tvrdi da će novinara Žurnala koji je o njemu pisao “potraživati po kanalu”.

Znam da nisi ti, da je onaj drugi idiot. Ali eto koje budalaštine i laži se pišu. Čuj, mene neko potražuje. Ja evo završavam krov od zgrade i koja to policija mene potražuje. Neka, neka, doći će i mojih pet minuta, pa će i njega potraživati po kanalima, j…. li mu dijete mu j…. u usta”, kazao je Mirza Gačanin u video poruci koju je poslao novinaru Miralemu.

Redakciji Žurnala snimak je proslijedio Denis Stojnić koji je, prema policijskim informacijama, jedan od članova ovog narko kartela.

Ljut i iznerviran

Više puta je Žurnal objavljivao da je kartel Tito i Dino, prema procjenama DEA-e, među 50 najvećih narko kartela na svijetu. Na čelu grupe je Edin Gačanin, bh. državljanin koji je godinama živio u Holandiji, a u posljednje vrijeme kartelom upravlja iz Dubaija gdje radi zajedno sa poznatim holandskim zločincem Ridouanom Taghijem koji se dovodi u vezu sa nekoliko ubistava.

Mirza Gačanin je dio ovog kartela i holandsko pravosuđe ga sumnjiči za pranje više miliona eura. On je stric Edina Gačanina i prema dokumentaciji više policijskih i pravosudnih agencija, sumnja se da Mirza pere novac koji je nezakonito zarađen prodajom kokaina. Dio novca je ulagao u BiH, a na osnovu zamolbe holandskog pravosuđa u julu ove godine su vršeni pretresi njegovih objekata u Sarajevu. Gačanin samo u Bredi posjeduje desetak nekretnina vrijednih najmanje 4 miliona eura.

Nakon što je Žurnal objavio detalje o ovom kartelu, uključili su se i novinari iz Holandije koji su prije pet dana objavili našu priču. U tekstovima i dokumentima koje je redakcija Žurnala ustupila kolegama iz Holandije detaljno su obrazloženi i poslovi Mirze Gačanina koji je, nakon naših tekstova, kazao da će novinara koji je pisao o njemu “potraživati u kanalu”.

Jesam se snimao. To je bilo prvi put ono kad si pisao o meni. Pišeš laži i time uništavaš moj život. Nisam ti prijetio. Jesam bio ljut i iznerviran i poslao sam to Miralemu i to je to”, kazao je Mirza Gačanin u novoj audio poruci koju je poslao novinaru Žurnala.

Podsjećamo, na snimku koji je poslao drugim kolegama, Gačanin je kazao da će “doći i njegovih pet minuta, te da će onog koji je pisao potraživati po kanalima”.

Ubistva advokata i novinara

Žurnal je u proteklom periodu objavio dokumente holandskog tužilaštva iz Brede u kojima je navedeno da je Mirza Gačanin dio kartela Tito i Dino kojim rukovodi Edin Gačanin.

U dokumentima SIPA-e i holandske policije je, pak, navedeno da je ovaj kartel povezan i sa Ridouanom Taghijem, marokanskim mafijašem koji je osumnjičen za nekoliko ubistava. Posljednja u nizu njegovih žrtava je bio Derk Virsum, holandski advokat koji je zastupao zaštićenog svjedoka protiv Ridouana Taghija i njegove kriminalne skupine. Virsum je ubijen u septembru ove godine.

Ova grupa se dovodi u vezu i sa ubistvom holandskog novinara Martina Koka koji je pisao o mafiji u toj zemlji. Taghi se trenutno nalazi u Dubaiju gdje boravi i Edin Gačanin, šef kartela Tito i Dino. Prema informacijama DEA-e, kartel se može dovesti u vezu sa zapljenom najmanje 14 tona kokaina, vrijednog oko tri milijarde eura. Edin Gačanin je, kako smo već naveli, prvi rođak Mirze Gačanina kojeg i holandsko i bh. pravosuđe sumnjiči za pranje najmanje četiri miliona eura. Dio novca prali su i sarajevski biznismeni poput Alema Hodovića i Gordana Memije. SIPA je ranije prijavila Hodovića i Memiju zbog pranja više miliona maraka.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više