Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Holandija prva u Evropi kineski progon muslimana nazvala genocidom

Holandski parlament usvojio je u četvrtak neobavezujući prijedlog u kojem se tretman muslimanske ujgurske manjine u Kini naziva genocidom, što je prvi takav potez jedne evropske zemlje.

„U Kini se dešava genocid nad ujgurskom manjinom“, kaže se u prijedlogu, ali se u njemu kineska vlada nije direktno navela kao odgovorna.

Aktivisti i eksperti Ujedinjenih nacija za ljudska prava tvrde da je najmanje milion muslimana zatočeno u kampovima u zapadnoj kineskoj regiji Xinjiang.

Aktivisti i neki zapadni političari optužuju Kinu za mučenja, prisilni rad i sterilizaciju muslimana.

Kina poriče da krši ljudska prava u Xinjiangu i tvrdi da se u kampovima odvija stručno osposobljavanje, potrebno zbog borbe protiv ekstremizma.

Premijer protiv rezolucije

Kineska ambasada u Hagu tvrdi da da je svaka sugestija o genocidu u Xinjiangu „direktna laž”, te da holandski parlament namjerno blati Kinu i grubo se miješa u kineske unutrašnje stvari”.

Ranije ove sedmice, Kanada je usvojila rezoluciju u kojoj se tretman Ujgura u Kini naziva genocidom, a glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price rekao je da je državni sekretar SAD-a Antony Blinken jasan u stavu da se u Xinjiangu odvija „genocid“ sa elementima „zločina protiv čovječnosti“.

Holandski premijer Mark Rutte, konzervativac, glasao je protiv rezolucije, a ministar vanjskih poslova Stef Brok kaže da vlada neće koristiti termin genocid, jer tako nisu odlučili Ujedinjene nacije i međunarodni sud.

Autor prijedloga, zastupnik Sjoerd Sjoerdsma odvojeno je predložio lobiranje kod Međunarodnog olimpijskog komiteta da se Zimske olimpijske igre 2022. izmjeste iz Pekinga.

(Vijesti.ba)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više