Fresh Press portal
Evropa

Horor na fakultetu u Parizu: Leševi na sve strane

horor-na-fakultetu-u-parizu-lesevi-na-sve-strane-les-ilustr2_5de3f2ac35cd9
Nagomilani leševi na sve strane, beživotna ljudska tijela bez udova na hodniku, ledena komora u kvaru, miris smrti u vazduhu. To nije scenario za najnoviji horor film, već opis pravog stanja na čuvenom pariskom medicinskom fakultetu Rene Dekart u srcu Sen Žermena!

Francuski novinari su otkrili veliki skandal koji je godinama potresao Odjeljenje za zavještanje tijela u najvećem anatomskom centru u Evropi, na petom spratu fakulteta. Očevici ističu da su tijela bila u nepodnošljivom stanju. Muški i ženski leševi su stajali naslagani jedni preko drugih, ponekad djelimično secirani, grizli su ih pacovi, dok su okolo stajale kese za smeće pune ljudskog mesa. Smrad se širio naokolo. Neka tijela su bila u takvom stanju raspadanja da su morala da budu spaljena, a da prethodno nisu ni iskorišćena za istraživanje.

Riječ je o tjelima koje su ljudi za života zavještali nauci, da bi se na njima obučavali budući ljekari ili da hirurzi ovladaju novim tehnikama. Specifičnost ovog centra je bila da nudi “svježa tijela” koja nisu bila zaleđena ili čuvana u formaldehidu.

Očevici ističu da je sve ličilo na pravo stratište u sred Pariza. Za studente je to bilo naročito šokantno. U čuvenoj zgradi u pariskoj ulici Svetih otaca, situacija je bila da se čovjek prekrsti. Norme nisu poštovane, hladnjača se redovno kvarila, ventilacija je bila pokvarena, kanalizacija zapušena, a vrata od ledene komore toliko zahrđala, da nisu mogla da se zatvore, prenosi Kurir.

Do 2018. godine, u ovako nedostojnim uslovima čuvano je hiljade tijela. Bio je to, očigledno, skandal koji se dobro prikrivao. Svi se danas pitaju kako je takva situacija mogla da opstaje desetinama godina usred glavnog grada Francuske, na jednom od najboljim medicinskih fakulteta u Evropi. Iako tijela služe samo za obuku, otkriven je još jedan skandal. Ispostavilo se da su tijela ili njihovi djelovi prodavani privatnim firmama, i to bez znanja porodica! Seciranje na licu mjesta plaćalo se od 420 do 900 eura. To su morali da plaćaju i profesori na fakultetu. Svjedoci kažu da je bilo razne trgovine i da su se dijelovi tijela kupovali “subotom ujutro”. Novac je, kažu, služio da bi centar mogao da opstane i nastavi da funkcioniše.

Od kako je osnovano 1953. godine, ovo odjeljenje nije bilo renovirano, pa su scene podsjećale prije na srednji vijek, nego na moderno doba. Vlasti su konačno odobrile više od 7,5 miliona eura, radovi će početi sljedeće godine, a planirano je da se završe 2024. Kada je otkriven skandal, ministarstvo visokoškolskog obrazovanja je privremeno zatvorilo centar da bi se izvršila detaljna istraga, dok su sa univerziteta Pariz-Dekart uputili izvinjenje porodicama donora.

(Vijesti.ba)

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više