Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Hrvatica zbog putovnice nije mogla iz Berlina u BiH, konzulat tvrdi: Očito je neobaviještena

Katarina Ilić je Hrvatica iz njemačkog Siegena. Rođena je u Mostaru i ima hrvatsko državljanstvo. Nedavno je doživjela neugodnost kad je iz Kölna preko Berlina htjela zrakoplovom otputovati u Sarajevo. Ona nije stigla iz Berlina do Sarajeva jer joj je “zabranjen” ulazak u BiH, piše Fenix.

Njezina putovnica koja ističe 02. studenog 2019. godine nije valjana za BiH, a ona ne može putovnicu produžiti sve dok joj ne istekne putovanica.

 

– Kupila sam kartu za let Köln-Berlin-Sarajevo. Od mog doma do zračne luke mi treba 130 km. Po dolasku u Zračnu luku Köln Bonn sam se prijavila. Djelatnica mi je rekla da prilikom presjedanja s jednog zrakoplova u drugi ne trebam uzimati prtljagu jer se prtljaga odmah prebacuje na drugi let, odnosno na moj let za Sarajevo. Uredno, bez ikakvih problema sam krenula iz Bonna za Berlin. U Berlinu prolazim kroz policijsku kontrolu. Policajac gleda moju putovnicu, pita letim li za Sarajevo, uredno odgovaram da i čovjek mi uredno zaželi ugodan let. I dobaci na kraju da mi putovnica vrijedi još 90 dana. Ja mu odgovaram da znam da ću po povratku za 14 dana ići u hrvatski generalni konzulat u Düsseldorf i predati zahtjev za novu”.

 

 

Katarina Ilić je navela kako joj gospođa na letu za Sarajevo rekla kako joj je putovnica nevažeća za BiH i kako ne može na let za Sarajevo.

 

– Vidno potresena i uplakana stojim u Berlinu u zračnoj luci i ne znam što činiti. Gospođa još razgovara sa svojim šefom, govori da nemam važeći dokument i prekida razgovor. Zadnje što je rekla, bilo je da ne smijem letjeti i da će mi kufer biti vraćen, a let u 12.40 kreće za Sarajevo bez mene”, navela je Ilić koja je tada otkazala sve dogovore koje je imala u BiH.

Ilić navodi kako joj je hrvatski konzulat rekao kako joj ne mogu pomoći jer nema važeći dokument.

 

– Odmor mi je upropašten, a nikoga za to nije briga. Nitko mi neće nadoknaditi troškove, niti izgubljeno vrijeme, ispričala je Katarina Ilić.

 

– Ovdje je očito riječ o neobaviještenosti hrvatske državljanke koja je morala znati da građani Europske unije prilikom putovanja u druge zemlje moraju imati važeću putovnicu koja u trenutku putovanja ne ističe tri mjeseca kasnije. Osim toga, kao hrvatska državljanka gospođa Katarina Ilić je mogla u BiH putovati i sa važećom osobnom iskaznicom tako da joj putovnica nije ni trebala, rekli su za Fenix u hrvatskom konzulatu.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više