Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Merkel danas odlučuje: Da li će Njemačka vratiti oštrije mjere

Njemačka kancelarka Angela Merkel pridružit će se u ponedjeljak čelnicima saveznih država kako bi raspravili je li potreban povratak strožem zatvaranju nakon što je zemlja prešla ključni prag u broju zaraženih koronavirusom.

Unatoč nadama da će za vrijeme uskrsnog vikenda, koji ove godine pada početkom aprila, doći do popuštanja mjera, Njemačka će vjerojatno zaustaviti svoje planove za ponovno otvaranje nakon što je sedmodnevna incidenca novih slučajeva zaraze prešla kritičnu tačku u nedjelju.

Dužnosnici su se prethodno dogovorili da će obnoviti restrikcije ako broj novih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika tokom jedne sedmice pređe prag od 100 tri dana zaredom.

U nedjelju se sedmodnevna incidencija popela na 103,9.

Vladini dužnosnici i državni čelnici, koji će se virtualno sastati, također bi trebali razgovarati o mogućnosti da barem dopuste građanima da otputuju na odmor u svojim državama za vrijeme uskrsnih blagdana.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u Njemačkoj porastao je u ponedjeljak za 7709 na ukupno 2.667.225, prema podacima Instituta Robert Koch za zarazne bolesti. Zabilježeno je još 50 umrlih od posljedica koronavirusa tako da ih je sada ukupno 74.714, pokazali su podaci.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više