Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Obavještajna služba Njemačke BND špijunirala saveznike EU i NATO-a

Federalna obavještajna služba Njemačke BND 2013. godine špijunirala je vlade desetina zemalja-članica EU i partnera iz NATO-a.

U Njemačkoj se sve više otkrivaju novi detalji špijunskog skandala koji je izbio nakon što je otkriveno da je njemačka obaveštajna služba BND pružala pomoć američkim specijalnim službama u špijuniranju Evropljana.

U izveštaju komiteta Bundestaga za praćenje djelatnosti specijalnih službi stoji da je BND pratio veliki broj poznatih političara EU, među kojima su bili i predstavnici zemalja-članica NATO-a. Ukupan broj objekata špijuniranja BND u zemljama NATO-a i EU iznosio je 3.300, saopštio je njemački list „Frankfurter rundšau“.

Među njima su bili šefovi država, vlada, ministri, njihovo okruženje, vojni objekti. “Broj slučajeva prisluškivanja visokih zvaničnika u zemljama-saveznicama iz NATO-a broji se na desetine”, piše list. Špijunirane su bile i diplomatske misije EU i NATO-a u čitavom svijetu.

Podsjetimo, prošlog mjeseca je vladajuća koalicija njemačke izglasala novu reformu specijalnih službi. Promjene pravila njihovog rada predviđaju zabranu praćenja zemalja EU i njihovih građana, kao i institucija EU. Izuzeci će biti dozvoljeni samo u slučaju moguće terorističke delatnosti.


Komentari
Učitavanje...

Ova stranica koristi kolačiće radi vašeg boljeg iskustva. Prihvati Čitaj više