Evropa

Uhapšen Srbin koji u Njemačkoj vrbuje džihadiste

U stanu od pedeset kvadrata, koji pripada Bobanovoj djevojci Nadini H, su do prvog pretresa u avgustu redovno održavane “konferencije“, sastanci sa istomišljenicima

Njemačka policija je uhapsila petoricu islamista koji već duže vrijeme po Njemačkoj regrutuju buduće borce Islamske države. Među njima je i “Nijemac srpskog porijekla“. Službe i policija već dugo imaju u fokusu Bobana S. (36) iz Dortmunda, piše Deutsche Welle.

Još 10. avgusta su pretražili stan tog čovjeka za kojeg mediji navode da je “njemački Srbin“, koji ima pasoše obje zemlje. Ponegdje piše da je “konvertit“, ali se ne navodi da li je rođen u Njemačkoj ili Srbiji. Dva tima policije konačno su ga uhapsila u utorak ujutru (8.11.) u sklopu velike akcije protiv glavnih pomagača Islamske države u Njemačkoj.

Boban S. Je, zajedno sa četvoricom drugih uhapšenih islamista, vrbovao mlade muslimane i pomagao im da stignu do Sirije ili Iraka gdje su se pridruživali džihadistima. Boban S. nije bio centralni čovjek mreže, ali ono što su medijima ispričale komšije iz Dortmunda, ne djeluje nimalo naivno. U stanu od pedeset kvadrata, koji pripada Bobanovoj djevojci Nadini H, su do prvog pretresa u avgustu redovno održavane “konferencije“, sastanci sa istomišljenicima.

Uvijek bi se četvrtkom okupljali odvojeno ili muškarci dugih brada ili potpuno zabrađene žene. Susjedi nisu znali da kažu šta je konkretno bila tema ovih sastanaka. Do prije otprilike četiri godine je, prenose komšije, ovaj par bio “potpuno normalan“ i povremeno organizovao kućne žurke. Onda je sve odjednom prestalo, da bi susjedi sreli Nadine H. pola godine kasnije, sada potpuno prekrivenu nikabom.

Boban S. je tražio da ga zovu Abdurahman. Pod tim imenom je nastupao kao propovjednik u jednoj prostoriji za molitve koji je vodio u Sjevernom gradu Dortmunda. O tome lokalni list Rurnahrihten piše da je “u Dortmundu, koji nije poznat kao uporište podržavalaca Islamske države, strategija radikalnih salafista već godinama da održavaju konspirativne sastanke u privatnim prostorijama“.

Savezno državno tužilaštvo tvrdi da je Boban S. između ostalog imao zadatak da “istomišljenike i one spremne da putuju na front podučava arapskom jeziku i radikalno-islamskim sadržajima. To je imalo za cilj da stvori ideološku i jezičku osnovu za buduće djelovanje pri Islamskoj državi, posebno za učešće u borbenim aktivnostima.“

Pokrajinska Služba za zaštitu ustavnog poretka (pandan srpskoj BIA) označila je Bobana S. kao osobu koja radikalizuje ljude. “To znači da indoktriniraju na islamskim seminarima koji su zamaskirani kao turističke agencije ili privatne prostorije“, kaže o tome Burhard Frajer, šef pokrajinske Službe u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. On Bobana S. označava jednim od predvodnika radikalizacije u pokrajini.

“Zato je ovaj udarac koji smo im zadali tako važan.“

Prvi čovjek Abu Vala

Boban S. alias Abdurahman nije uhapšen u avgustu iako su i tada postojale konkretne sumnje. Pretpostavlja se da su njemački organi pričekali dok ne prikupe čvrste dokaze protiv čitave mreže koju je Ralf Jeger, ministar unutrašnjih poslova pokrajine Sjeverne-Rajne Vestfalije, označio grupom “salafista koji vuku konce“ u podršci džihadistima. Istraga je počela prošle jeseni. Prvi čovjek mreže navodno je Iračanin Ahmad Abdulaziz Abdulah A. (32) poznat pod imenom Abu Vala. On je djelovao u mjestašcu Bad Zalcdetfurt kod grada Hideshajma u Donjoj Saksoniji. Uhapšeni kvintet je prilično šaren.

Tako, pored Abu Vale i Bobana S, u njega spadaju i Turčin Hasan C. iz Duizburga, Ahmed F.J. iz Kameruna i Mahmud O. koji ima njemački pasoš. Abu Vala je u svom poslu bio prilično uspješan. Prije podacima istrage, samo iz Hildeshajma, grada sa jedva 100.000 stanovnika, 26 mladića je otišlo da se pridruži teroristima u Iraku ili Siriji. Abu Vala ima svoj Jutjub kanal gdje njegove poruke gleda po 40.000 ljudi, a razvio je čak i sopstvenu aplikaciju za pametne telefone Abu Walaa App preko koje zainteresovani mogu biti u kontaktu sa njim.

“Ahmad Abdulaziz Abdulah A, koji sebe zove i Abu Vala, otvoreno se izjašnjava kao pristalica Islamske države i u prošlosti je nastupao kao propovjednik na brojnim skupovima salafista“, saopštilo je Državno tužilaštvo u Karlsrueu. Sukob u okviru scene Nije prvi put da se taj 32-godišnjak optužuje za tako nešto. Kritike na njegov račun stigle su čak i iz islamističkih krugova.

Islamistički propovjednik Pjer Fogel, koji je u prošlosti osuđivao terorističke napade na Zapadu, zbog toga se našao na udaru Abu Vale. Fogel je potom objavio više video-poruka u kojima je otvoreno kritikovao Islamska države i njihovu ideologiju. U jednoj od tih poruka vidi se zamagljeni lik Abu Vale, ali je poznavaocima islamističke scene bilo lako da ga prepoznaju.

U toj poruci Iračanina optužuje za bliskost sa ID. Nakon toga je između njih dvojice izbio otvoreni sukob koji se odvijao preko društvenih mreža, prvenstveno preko Jutjuba. Na tim snimcima se Abu Vala uvek vidi samo s leđa, snima se preko njegovog ramena, tako da se lice ne vidi. Zbog toga je poznat i kao “propovjednik bez lica“. Njegove video-poruke često počinju religioznim učenjem, potom zauzima mjesto za radnim stolom. Cijela glava umotana mu je crnom maramom, na ruci nosi srebrni sat, a pred njim je Kuran.

Na jednom od snimaka odgovara na Fogelove optužbe navodeći da su “neki spremni na saradnju sa kafirima (nevjernicima)“ i na to da Umetu (zajednici muslimana) zadaju udarac u leđa, umjesto da brinu kako da pomognu narodu Iraka i Sirije. Abu Vala ponavlja da nema ništa sa ID i to tokom cijelog snimka koji traje 54 minuta. Za njemačke službe on je međutim islamistički provodažija broj 1 u zemlji. Očekuju se obuhvatne optužnice, ubjedljivi dokazi i duga robija za sve koji su označeni dijelom mreže, pa i za Srbina Bobana S.


Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajte Prihvatam Pročitaj više

bitcoin haberleri uşak escort ilbet yabancı dizi izle