Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

ZEMLJOTRES SE OSJETIO I U GRČKOJ: Najmanje 10 osoba povrijeđeno u zemljotresu na otoku Lezbos

Jaki zemljotres koji je danas pogodio zapadnu obalu Turske, potresao je i grčki otok Lezbos na kojem je od posljedica povrijeđeno 10 osoba, a oštećeno je na desetine kuća.

Zemljotres jačine 6,2 stepena po Richteru osjetio se i na otoku Samos, u Istanbulu i Atini, ali tamo nije bilo štete ni žrtava.

“Oštećeno je nekoliko građevina, starih i novih. Procjenjujemo kolika je šteta”, rekao je gradonačelnik Plomiarija Manolis Armenakas.

Najmanje 10 osoba je povrijeđeno u selu Vrisa na Lezbosu, objavile su grčke vlasti.

“Potres je bio snažan. sve u klinici mi se srušilo, a pacijenti su pobjegli. Navikli smo na potrese, ali je ovaj bio drugačiji i mislili smo da ćemo umrijeti koliko je treslo”, rekao je stomatolog Didem Eris iz Izmira u čijoj blizini je bio epicentar zemljotresa na dubini od 10 kilometara.

Nakon ovog uslijedilo 20 blažih potresa u Izmiru. Stanovnici su se uspaničili i izašli na ulice. Na Lezbosu su zatvorene neke ulice, a dosta kuća je oštećeno.

“Savjetujemo stanovnike Lezbosa da ostanu van objekata dok ne utvrdimo stabilnost”, rekao je seizmiolog Eftgimios Lekkas.

U zemljotresu jačine 7 stepeni po Richteru koji je pogodio Tursku 1999. godine, uništen je veliki dio Izmira, a poginulo je više od 17.000 osoba.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više