Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Faktura dokazuje: Ko je uzeo 4,2 miliona KM na respiratorima?

Ne stišava se bura zbog nabavke 100 respiratora za potrebe zdravstvenih institucija u Federaciji, koje je poljoprivredno gazdinstvo “Srebrena malina” iz Srebrenice, u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, kupilo za 10,5 miliona maraka.

Ovi respiratori (ventilatori) marke ACM812A kupljeni su u Pekingu, a prije četiri dana dostavljeni u Bosnu i Hercegovinu.

Osim što bode u oči da je respiratore kupila firma koja se bavi prodajom malina, istražujemo da je bilo očitih nepravilnosti u samoj nabavci, ali i plaćanju ovih aparata.

Avaz” u posjedu je fakture za 100 respiratora koje je rezervirala također jedna kompanija i zatražila potpuni obračun. Oni su, prema dokumentima, za 100 respiratora iste marke dobili odgovor da koštaju 3,5 miliona dolara (6,3 miliona KM). U fakturi se navodi da jedan respirator – ventilator košta 35.000 dolara.

To znači, kada se sve sabere i oduzme, da su pojedinci u Federaciji koji su angažirali “Srebrenu malinu” za nabavku ovih ventilatora, a ne respiratora, zaradili 4,2 miliona maraka.

Sve da je let plaćen i 150.000 KM, ovoj kompaniji ostala je zarada od četiri miliona KM. Ovo je jedan od razloga zašto se, kako saznajemo, i SIPA uključila u istragu o nabavci respiratora.

Povezani članci

SAD donira 200 respiratora Rusiji

E.H

Vlada FBiH raskida ugovor sa Srebrenom Malinom: “Jedno smo naručili, drugo je stiglo.”

E.H

I New York Times piše o aferi ‘Respiratori’: “Nije to ništa čudno kada je BiH u pitanju”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više