Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Francuski časopis “Le Canard enchaine“: Erdogan je jedini pošten igrač u Libiji

Francuski časopis “Le Canard enchaine“ piše kako je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jedini lider koji igra poštenu igru u Libiji koja je skoro deceniju poprište duboke političke i sigurnosne krize, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na mišljenja bivših francuskih diplomata, francuski list je u jučerašnjoj kolumni naveo kako vlasti Turske ne skrivaju svoje legitimne ciljeve i interese na Mediteranu.

Tekst je objavljen pod naslovom “Samo Turska igra poštenu igru u Libiji“, a što je svojevrsni odgovor na nedavnu izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je Tursku optužio da igra opasnu igru u Libiji.

Erdogan je jedini pošten lider koji ne skriva svoje geopolitičke, vojne i energetske ciljeve. To se odnosi na cijeli Mediteran, Libiju i Kipar”, navodi se u tekstu.

Bivše francuske diplomate dalje tvrde da se vođa nelegitimnih militantnih snaga sa istoka Libije Khalifa Haftar u borbi za rušenje međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije oslonio na podršku Rusije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i Francuske.

Oni u kolumni dalje tvrde da je legitimna libijska vlada osujetila napade i pobijedila Haftarove militante zahvaljujući podršci koju joj je pružila Turska.

Podsjetivši na nedavnu prijetnju egipatskog predsjednika Abdel Fattaha al-Sisija mogućom vojnom intervencijom u Libiji, francuski časopis je naveo da je libijska vlada premijera Fayeza al-Sarraja oštro odgovorila na tu prijetnju i ocijenila je miješanjem u unutrašnja pitanja, pa čak i svojevrsnom objavom rata.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više