Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Generalna proba agresije na BiH: Na današnji dan Arkanovi “Tigrovi” okupirali Bijeljinu

Na današnji dan 1992. godine, Arkanovi “Tigrovi” okupirali su Bijeljinu.

Ulaskom u ovaj grad, Arkan je preuzeo vlast te naredio sistematsko zlostavljanje i ubijanje muslimanskog stanovništva.

Najmanje 48 civila (Bošnjaka) je ubijeno, a leševi su danima ležali po ulicama. Teror se nastavio i sljedećih mjeseci – pljačkanjom, ubijanjem i protjerivanjem Bošnjaka, prenosi Historija.ba.

Četvrtog aprila 1992. godine, Arkanova Srpska garda ovladala je Bijeljinom.

Pod Arkanovom komandom su bile jedinice koje su vodili Ljubiša Savić Mauzer i Vojkan Đurković. Šešeljevci na čelu sa četničkim vojvodom Mirkom Blagojevićem pružali su im pomoć. Na meti zločinca prvi su bili bogati Bijeljinci. Nakon toga, krenuli su ubijati svakoga na koga su naišli.

Arkanovim zločincima na bijeljinskim ulicama direktno su komandovali Marko Pejić zvani Peja Ciganin, Nebojša Đorđević Šuca, izvjesni Bojke i Vladimir Homa Rus. Nisu znali ko je ko u Bijeljini, i ubijali su uglavnom one na koje su prstom pokazale komšije, bijeljinski Srbi.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više