Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Gorivo kao novi toaletni papir u SAD-u: Tuku se za kap benzina, za sve je kriv hakerski napad

Gorivo je u nekim dijelovima SAD-a postalo kao novi toaletni papir i brojne benzinske postaje su presušile u panici građana, a u pozadini svega stoji ransomware napad na jednu od najvećih naftnih kompanija – Colonial Pipeline, prenosi PBS.

Kompanija je privremeno ovaj tjedan zaustavila rad, što je izazvalo paniku na društvenim mrežama da će nestati goriva i brojni su građani navalili na benzinske postaje. To je dovelo do toga da u četvrtak oko 70 posto benzinskih postaja u Sjevernoj Karolini nije imalo goriva, ali i oko polovice u Južnoj Karolini i Georgiji, prema podacima servisa GasBuddy.com.

Colonial Pipeline je još 7. svibnja otkrio da su bili žrtva ransomware napada, što ih je prisililo da privremeno zaustave svoj rad. Prema podacima FBI-ja, iza svega stoji skupina DarkSide, a naftna kompanija nastavila je rad u srijedu nakon što su, navodno, platili 5 milijuna dolara koristeći kriptovalute.

– Ne vjerujemo da ruska vlada stoji iza ovog napada, ali imamo razloga vjerovati da napadači koji su izvršili ovaj napad žive u Rusiji – rekao je u četvrtak Joe Biden. prenosi “24sata

Jedan od problema u cijeloj priči je i to što goriva ima, ali je izazov u tome kako ga brzo dopremiti do postaja. Zbog nedostatka vozača na nacionalnoj razini jedna kompanija iz Teksasa vozače potiče s plaćom od 14.000 dolara tjedno.

Iako je Colonial u srijedu pokrenuo svoj rad, kompanija je rekla da bi trebalo nekoliko dana da se opskrbni lanac vrati u normalu. Gorivo kroz njihov naftovod putuje brzinom od 8 km/h i brojne postaje žele do goriva iz istog izvora u isto vrijeme, piše PBS. Za korisnike u Karolinama, Georgiji i Virginiji moglo bi proći i do dva tjedna da se stvari vrate u normalu.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više