Fresh Press portal
BIH Vijesti

Građani BiH u EU neće moći putovati prije 1. septembra!?

5e418840-3a30-4ed3-90b3-41170a0a0a78-slovenska-granica-preview

I zvanično je potvrđeno da građani BiH još ne mogu putovati u zemlje Evropske unije.

Naime, zvanični Brisel potvrdio je novi spisak zemalja čiji bi građani trebali imati slobodan ulazak u države članice EU.

Spisak je potvrđen sinoć, a na njemu su sljedeće zemlje: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i na kraju Kina koja ima uslov da otvori granice državljanima EU.

Evropska unija se vodila kriterijem kojeg je određivao stopa zaraženih, stabilan pad broja novozaraženih te cjelokupni odgovor na pandemiju unutar sistema države.

Građani BiH, odlukom tamošnjih vlasti mogu u Hrvatsku i Bugarsku, s tim da je uz dolazak obavezno obrazloženje i negativan PCR test.

Državljanima BiH sa hrvatskom pasošem ulazak u većinu zemalja EU nije zabranjen, da te svaka članica može odlučiti primiti bh. državljanina ukoliko smatra da ima dobar razlog.

Loša vijest je da novo revidiranje spiska neće biti učinjeno prije 1. septembra, mada postoji mogućnost da bi neke zemlje mogle biti odsrtanjene sa ovog spiska ukoliko se situacija s pandemijom u njima pogorša.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više