Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Gradonačelnik Tuzle sa glavnim savjetnicima predsjednika Republike Turske

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, sa saradnicima, sastao se danas u Gradskoj upravi sa glavnim savjetnicima predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Jalčinom Topču Bejem i Kadirom Bašarom, te predstavnicima ambasade Republike Turske u BiH, Turske razvojne agencije (TIKA) i delegacijom uprave Udruženja Tursko-bosanskohercegovačkih privrednika.

„Čast nam je da nas je po drugi puta posjetio glavni savjetnik predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana, gospodin Jalčin Topču Bej i imao sam i čast i zadovoljstvo. Osim što smo konstatovali da su neki projekti, koji su prošli puta dogovoreni, u toku, kao što su zajedničko izdanje turskobosanskog riječnika, podrška za obnovu Behram-begove džamije, poticaji u poljoprivrednoj proizvodnji i drugi projekti, iskoristio sam ovu priliku i da izrazim naša očekivanja da trasa budućeg auto-puta Sarajevo-Beograd ide pored Tuzle.

Mnogo je razloga za to, radi se o najmnogoljudnijem kantonu i najmnogoljudnijoj regiji i ja sam, u ime građana Tuzle, izrazio zahvalnost na realizaciji ranije dogovorenih projekata, te izrazio i naša očekivanja u vezi sa trasom auto-puta, da nas makar novi autoput, koji će se graditi između Sarajeva i Beograda, ne zaobiđe, kada nas je već zaobišao koridor 5C˝.

Još jednom sam zahvalio Vladi Republike Turske na privilegovanju bh. proizvođača mesa za izvoz u Tursku, ovo je veoma značajna podrška cjelokupnoj poljoprivrednoj i prerađivačkoj proizvodnji.

Razgovarali smo i o izgradnji spomen-sobe Muhamedu Hevaiju Uskufiju, jednom od najznačajnijih bh. pjesnika i autoru prvog bosansko-turskog rječnika, a koji je rođen u Dobrnji kod Tuzle. Iskoristio sam priliku da visokoga gosta upoznam sa mojom inicijativom za izmjenu Ustava FBiH. Dakle, za izmjenu Vašingtonskog ustava iz 1994. godine u smislu potpunog reduciranja do potpunog ukidanja kantona, u današnjem obliku. Ja ću putem Ambasade Republike Turske u BiH uputiti gospodinu savjetniku tekst inicijative, koji je nedavno objavljen u uglednom listu Oslobođenje“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Današnja posjeta delegacije Vlade Republike Turske potvrdila je informaciju da će Turska razvojna agencija TIKA sufinansirati projekte u Tuzli.

„Zahvaljujem se za vrijeme koje je izdvojio gradonačelnik Imamović i drago mi je da smo drugi puta sa delegacijom u Tuzli. Na sastanku su i predstavnici naše Ambasade u BiH, atašei za trgovinu, kulturu i medije. Mi smo pričali sa gradonačelnikom o unapređenju odnosa BiH i Turske, sa posebnim akcentom za grad Tuzlu.

TIKA je donijela odluku da će u 2017. godini u BiH investirati dva miliona eura, a jedan dio od tih sredstava će biti realizovan i u Tuzli. Mi smo spremni podržati autoput Sarajevo-Beograd, i želimo da bude jedan most između dvije strane, da razvija ekonomiju i mir na ovom području. Kod nas postoji izraz: Ako je neka stvar važna za domovinu, onda su sve ostale stvari sitnica, nevažne. Vidio sam da je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović opredijeljen za istu opciju, prije svega za interese BiH. Drago mi je da gradimo uzajamnu podršku. Mi na građane BiH gledamo kao na našu braću i ovom prilikom želim da čestitam 1. mart Dan nezavisnosti“ izjavio je prvi savjetnik predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Jalčin Topču.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više