Fresh Press portal
BIH Vijesti

GSS na Bjelašnici i Igmanu organizuje potrage za izgubljenim skijašima

Gorska služba Spašavanja – stanica Sarajevo (GSS) brine o sigurnosti ljubitelja zimskih sportova u ski centru Bjelašnica/Igman. Na svim stazama i na planini, u toku sezone se ukaže pomoć i zbrine oko 350 povreda.

GSS – stanica Sarajevo na skijalištu organizuje potrage za izgubljenim skijašima, vrši pružanje prve pomoći povrijeđenim licima te organizuje transport povrijeđenih do zdravstvene ustanove.

Zbog prirode skijaškog sporta, povrede su dosta česte i nerijetko prilično ozbiljne, što zahtjeva brzo lociranje povrijeđenog i pružanje neophodne prve pomoći, navode iz GSS-a.

Uz održavanje i poboljšanje fizičke kondicije prije ski sezone, skijašima  i borderima sa savjetuje  da se dobro zagriju i razgibaju prije prve dnevne vožnje, jer je polazak na „hladno“ najčešći uzrok povreda. Važno je  odabrati stazu koja je u skladu sa skijaškim znanjem, a ne preporučuje se  zaustavljanje  i odmaranje na sredini staze, već sa strane.

Brzinu vožnje treba  prilagoditi svom znanju, vremenskim uslovima i situaciji na stazi.

Prije početka sezone ili na svakih 5 do 7 skijaških dana treba provjeriti stanje opreme, treba prilagoditi  podlogu i kantne (rubnike), provjeriti ispravnost i podešenost vezova prema tjelesnoj težini i znanju skijanja. Skijaška cipela (pancerica) ne smije da bude velika, i da peta šeta (gore-dole; lijevo-desno) u njoj, navode iz GSS-a.

Upozoravaju da  loša i zastarjela oprema za skijanje/bordanje može biti uzrok povrede, prije svega, loši vezovi koji se ne otvaraju na vrijeme, veliki broj cipele, tupi rubnici na skijama, …
Skijaši moraju poštovati oznake, upozorenja i informacije na skijalištu. Većina nesreća se događa početkom ili krajem dana zbog umora, ističe GSS Stanica Sarajevo.

Kada skijaš ili border osjeti umor i utrnutost nogu preporuka je da prestane sa skijanjem ili bordanjem te napravi pauzu. Upozorava se  da je  skijanje van staza je posebno nezgodno.

Ako skijaš ili border  naiđe na povrijeđenog, treba to mjesto  obilježite ubadanjam štapova i ukrštanjem skija iznad povrijeđenog kako drugi skijaši ne bi naletjeli, pogotovo u uslovima slabe vidljivosti.  Jedina stvar koja može da se uradi na licu mjesta je neka vrsta utopljavanja povrijeđenog. Odmah treba obavijestite Gorsku službu spašavanja na dežurni telefon, čiji članovi stalno patroliraju stazama ili obavijestiti bilo koga iz ski centra koji će sa spasiocima stupiti u kontakt radio vezom.

Bitno je precizno uočiti mjesto nesreće i povrijeđenog na stazi kako se ne bi desilo da spasioci traže povrijeđenog više od 15 minuta po planini samo zbog loše procjene mjesta povrede, navode iz GSS Stanice Sarajevo.

U slučaju gubljenja u planini poslije prestanka rada žičara, savjet je da se na ulazi u šumu kako bi se zagrijali, jer je onda teže doći do osobe koju treba spasiti. Savjet je držati se neke staze ili puta uz skijašku stazu.

Prilikom poziva Gorskoj službi spašavanja – stanica Sarajevo potrebno je navesti tačnu lokaciju gdje se nalazi osoba koj je potrebna pomoć uz opis o kakvoj nesreći se radi i sačekati da spasioci dođu.

U slučaju potrebe za pomoć na skijaškoj stazi, kao i u bilo kojoj situaciji vezanoj za kretanje, boravak i opasnosti u planini, treba pozvati  spasioce Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo na brojeve telefona: Bjelašnica/Igman Ski: +387 61 214 351, dežurni telefon (24/7): +387 62 654 456 ili Operativni centar CZKS: 121.

 

(Vijesti.ba / FENA)

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Ako vidite osobu u bijeloj majici i crnoj pidžami, obavijestite policiju ili GSS stanicu Sarajevo

E.H

Detalji nestanka 22-godišnjeg Kakanjca: ‘Nemamo osnovnih podataka – niko neće ništa da kaže, svi bježe’

E.H

Ljubuški: Preživjela! Baka (75) zalutala, pala i dva dana provela u rupi

D.K

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više