Fresh Press portal
Početna » Blog » Handke priznao da je dobio pasoš od Miloševićevog režima: Prijeti mu oduzimanje austrijskog državljanstva
Evropa Vijesti

Handke priznao da je dobio pasoš od Miloševićevog režima: Prijeti mu oduzimanje austrijskog državljanstva

svedska-akademije-o-handkeu-nismo-znali-moramo-ispitati-handke_5db33d02b9e89

Austrijski nobelovac Peter Handke izjavio je da nema jugoslovensko državljanstvo…

Nemam jugoslovensko državljanstvo, samo sam dobio pasoš da bih putovao” – rekao je Handke za Večernje novosti, reagujući na pisanje online revije “Intercept” da je 15. juna 1999. godine dobio pasoš SR Jugoslavije, što je novi dokaz lojalnosti tadašnjem režimu Slobodana Miloševića.

Istovremeno su se u medijima pojavili navodi da bi Handke time mogao da izgubi austrijsko državljanstvo.

Ko to kaže?!” – upitao je Handke, iznerviran najnovijim pisanjima u trenutku dok piše govor za uručivanje Nobelove nagrade 10. decembra u Stokholmu.

“Intercept” između ostalog navodi da je Handke jugoslovenski pasoš dobio u Ambasadi SRJ u Beču, kao i da nije moguće iz dostupnih stranica Handkeovog pasoša da se utvrdi da li je takođe uzeo jugoslovensko državljanstvo zajedno uz svoje austrijsko, ali da u pasošu u rubrici nacionalnosti stoji “Jugosloven”.

Intercep koji je poznat po objavljivanju Snoudenovih otkrića, piše i da dobijanje pasoša Jugoslavije, kao i bilo koje druge zemlje, nije jednostavan proces. Ističe se da su samo jugoslovenski državljani mogli da ga dobiju, osim diplomatskog, što sa Handekom nije bio slučaj. Ali, takođe se naglašava da je u to vreme hiperinflacije i sankcija režim mogao lako da zaobiđe zakon i dodijeli mu pasoš bez državljanstva.

Peter Handke

“Intercept” navodi i riječi nekadašnjeg portparola Salzburgskog muzičkog festivala Hansa Vidriha, od koga je Handke iznajmljivao kuću i kome je dao brojne predmete, i koji se jednom raspitivao kod Handkea zašto je uzeo jugoslovenski pasoš. Pisac je, kako se ističe, rekao da je pasoš tražio da kao stranac ne bi plaćao skuplje hotele tokom svojih boravaka u Srbiji. “Intercept”, međutim, piše da za strance nisu postojale više cijene hotelskog smeštaja.

Istraživački portal podsjeća i da je Handke svojevremeno isticao da je “njegovo mesto u Srbiji dok NATO kriminalci bombarduju”, a u vezi s njegovim porijeklom, navodi se i da mu je majka bila Slovenka.

Naglašava se i da se za postojanje pasoša saznalo kada je Austrijska nacionalna biblioteka 2015. godine kompletirala arhivu sa tekstovima i fotografijama u vezi s Handkeovim životom. Među 16 sličica bile su i dvije sa njegovim jugoslovenskim pasošem, iz Vidrihove kolekcije. “Intercept” piše da su one u međuvremenu sklonjene.

Agencija Tanjug je navela da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, prema pisanju bečkog dnevnika “Osterreich “, pošto su se pojavile informacije da je Handke 1999. godine dobio jugoslovenski pasoš, pokrenulo provjeru ovog slučaja.

Nagrada nije sporna

Ova nova afera je nastavak napada na Handkea zbog njegovog ličnog opredeljenja, u trenutku kada mu je dodeljena Nobelova nagrada za književnost. U svakom slučaju, to ne dovodi u pitanje nagradu koju treba da primi 10. decembra. Ni Austrija se, u svakom slučaju, neće zbog toga odreći svog nobelovca, piše “Slobodna Bosna“.

Povezani članci

Negator genocida Peter Handke dobija bistu u Banjoj Luci

E.H

Handke se izrugao Komarici: “Žao mi je tog čovjeka… Štiti zločine i zločince”

E.H

Negator genocida, Peter Handke, proglašen nepoželjnim i u Tuzlanskom kantonu

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više