Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Handke se borio za pravdu Srba: “Sahrana Miloševića bila je i sahrana Jugoslavije”

Austrijski nobelovac za književnost Peter Handke u srijedu je branio svoju glasnu podršku Srbima u ratovima u bivšoj Jugoslaviji u 1990-im godinama, ali je kazao da se “nikada nije naklonio” pred Slobodanom Miloševićem.

Izbor Švedske akademije izazvao je zgražanje na Balkanu i van njega, zbog Handkeovog divljenja pokojnom srpskom moćniku Slobodanu Milioševiću.

Pored svojih književnih djela, Handke je kritikovan u široj javnosti zbog govora iz 2006. na sahrani Slobodana Miloševića, koji je preminuo čekajući na suđenje pod optužbama za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Govoreći za njemačke sedmične novine Die Zeit, Handke je kazao da je “naravno” morao biti na Miloševićevoj sahrani 2006.

On je glasao protiv raspada Jugoslavije na jednim od posljednjih izbora. Njegova sahrana također je bila i sahrana Jugoslavije. Jesu li ljudi zaboravili da je to bila država osnovana u protivljenju Hitlerovom Reichu?” – izjavio je Handke.

Istovremeno je kazao da se “nije naklonio pred njim, ni interno ni eksterno”.

Jedan novinar je napisao da sam ja navodno izrazio naklonost prema Milioševiću. Nikada!” – izjavio je književnik za Die Zeit.

On također nije izrazio žaljenje zbog svojih tekstova, čak iako je bio optužen da je minimizirao srpske ratne zločine u knjizi iz 1997. godine “Putovanje na rijeke: Pravda za Srbiju”.

Nijedna riječ koju sam napisao o Jugoslaviji ne može se osuditi, nijedna. To je književnost” – kazao je.

U tim vremenima, “izvještavanje o Srbiji bilo je monotono i jednostrano”, izjavio je Handke za Die Zeit.

U ovom su mjesecu bošnjačke žene iz Srebrenice protestovale u Sarajevu protiv dodijele Nobelove nagrade Handkeu.

One tvrde da će svake sedmice protestovati pred švedskom ambasadom do uručenja nagrade, 10. decembra

Srpske snage u julu 1995. ubile su oko 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici. Žene iz tog grada nosile su slike Handkea za koga tvrde da je posjetio Srebrenicu manje od godinu dana nakon masakra, prenosi “Index.ba“.

Nobelova nagrada Handkeu glas je podrške našem poniženju od negatora genocida” – napisale su one u pismu švedskom kralju koje su predale ambasadoru te zemlje, prenosi AFP.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više