Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

HAŠKI SUD PISAO PREDSJEDNIŠTVU BiH! Ovo su prve reakcije

Međunarodni sud pravde uputio je kuvertirano pismo ili više njih Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da je za očekivati da Međunarodni sud pravde u Hagu odmah odbaci zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, jer postoji dosta indicija da je takva prijava u potpunosti nezakonita i nerealna.

Na pitanje da prokomentariše to što je Međunarodni sud pravde u Hagu poslao pismo članovima Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da djeluje da sud brzo rješava to pitanje.

“Ne bih sada ulazio u proceduru svega toga, ali djeluje mi da sud ekspresno rješava to pitanje, ukoliko je to tako. Apsolutno je jasno da nema nikakvog pravnog osnova za dalje bavljenje tim pitanjem i zadržavanje te teme na dnevnom redu, samo dalje produbljuje krizu u BiH”, dodao je Dodik.

Predsjednik RS-a je rekao da bi najbolje bilo da je /bošnjački član Predsjedništva BiH/Bakir Izetbegović smogao snage poslije svega i povukao taj zahtjev, nakon čega bi, možda, i mogla da se prihvati njegova navodno “pružena ruka”.

Dodik je naglasio da će Narodna skupština Republike Srpske sutra imati jedno od važnih zasjedanja, na kojem treba da artikuliše stavove za buduća ponašanja o važnim pitanjima u BiH.

“Sve vrijeme nakon Dejtonskog sporazuma, taj sporazum je kršen na štetu Republike Srpske i srpskog naroda, tome treba stati u kraj i vratiti se izvornom Dejtonu i to postaviti kao naše osnovno traženje vezano za naš dalji ostanak u nekoj kvazi državnoj zajednici – BiH”, zaključio je Dodik.

Međunarodni sud pravde uputio je kuvertirano pismo ili više njih Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, potvrđeno je za N1 iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Predsjedavajući Ivanić je obaviješten da je pismo Međunarodnog suda pravde u Haagu stiglo u Ambasadu Bosne i Hercegovine, ali zbog nepovjerenja u ambasadoricu Mirsadu Čolaković tražio je da se pismo ne otvara i da se dostavi redovnim putem. Da li su druga dva člana Predsjedništva BiH dobila pismo, to ne znamo, to morate pitati njih”, potvrdila je za N1 Marija Milić, savjetnica u kabinetu Mladena Ivanića.

Kako je navela, sadržaj pisma je još uvijek nepoznat.

“Predsjedavajući Ivanić čeka da vidi sadržaj pisma koje će doći redovnim putem, ali pretpostavlja da se radi o onome što je i najavljivao, da će Haag tražiti stav Predsjedništva BiH o tome da li Sakib Softić ima legitimitet da predstavlja BiH pred Međunarodnim sudom u Haagu”, potvrdila je za N1 Marija Milić, savjetnica u kabinetu Mladena Ivanića.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je da su u petak u Ambasadu BiH stigla pisma Međunarodnog suda pravde u Haagu za tri člana Predsjedništva BiH, te da će u najkraćem roku biti proslijeđena u Predsjedništvo.

“Sadržaj pisama ne znam, jer su koverte zatvorene. Izričit nalog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića bio je da se zbog nedavnih događaja sa Ambasadom u Haagu te koverte upute zatvorene u Predsjedništvo”, izjavio je Crnadak.

On je rekao da očekuje da u skladu sa diplomatskom procedurom, kada je riječ o ovakvim pošiljkama, to već sutra, najkasnije u utorak, bude u sjedištu Ministarstva gdje će službenici uraditi neophodan posao.

On smatra veoma zanimljivim to što je Međunarodni sud pravde u Haagu odlučio da posebno piše trojici članova Predsjedništva, a ne Predsjedništvu kao instituciji, ali nije želio da spekuliše šta bi mogao da bude sadržaj pisama.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više