Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Haški Tribunal prestaje sa radom

Predsjednik Haškog tribunala Karmel Ađijus potvrdio je da će ova institucija formalno prestati da radi 31. decembra, saopšteno je iz sjedišta ovog suda

Ađijus je, podnoseći 24. i posljednji izvještaj o radu Tribunala pred Generalnom skupštinom UN, rekao da će Haški sud do svog posljednjeg dana “nastaviti da širi poruku međunarodnoj zajednici” da “počinioci genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti moraju da odgovaraju”.

On je u obraćanju podsjetio Generalnu skupštinu na dostignuća Tribunala kao prvog međunarodnog krivičnog suda poslije sudova iz Nirnberga i Tokija nakon Drugog svjetskog rata.

Ađijus je napomenio da rad ove institucije nije važan samo za pravosuđe, nego ima značaj i kao alat i u proceduralnim i programskim pitanjima u specijalnim oblastima međunarodnog krivičnog prava i prakse.

On je ukazao na uticaj Haškog tribunala na formiranje specijalnih sudova za ratne zločine u regionu bivše Јugoslavije i naglasio da je potrebno i dalje pružati pomoć “institucijama i akterima na terenu”.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više