Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

HAŠKI TRIBUNAL TRAŽI OD INTERPOLA: Crvene potjernice i nalog za hapšenje troje Šešeljevih radikala

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) naložio je danas da se preko Interpola raspišu crvene tjeralice s nalogom za uhićenje troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) naložio je danas da se preko Interpola raspišu crvene tjeralice s nalogom za uhićenje troje radikala Petra Jojića, Vjerice Radete i Jove Ostojića.

Sudsko vijeće koje postupa u slučaju radikala smatra da bi asistencija Intepola mogla doprinijeti “da u ovom slučaju pravda više ne bude opstruirana”, podsjećajući da Srbija nije postupila po nalogu za uhićenje i izručenje optuženih, prenio je Tanjug priopćenje za javnost ICTY-a.

Haško tužiteljstvo optužilo je Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužiteljstva da svjedoče u korist Vojislava Šešelja, nudeći im protuusluge.

Viši sud u Beogradu zaključio je prošle godine da prema srbijanskom Zakonu o suradnji s Haškim tribunalom nisu ispunjeni uvjeti za predaju i uhićenje radikala.

U zaključku beogradskog suda navedeno je da postoji pravna obaveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda.

ICTY je ljetos od Srbije tražio da žurno promijeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu s međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za uhićenje i izručenje spomenute trojke, podsjeća Tanjug.

 

                     Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više