Fresh Press portal
Region Vijesti

Hrvatska odlučila: Nuklearni otpad šalju na granicu s BiH

FOTO: Odd Andersen // AFP

Hrvatski ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić i slovenska ministrica infrastrukture Alenka Bratušek u septembru će u Ljubljani konačno objaviti odluku hrvatske i slovenske strane o tome hoćemo li nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško zbrinjavati u jednom, zajedničkom skladištu, koje Slovenci unatrag nekoliko godina planiraju u Vrbini pored Krškog, ili će se svatko pobrinuti za svoju polovicu, kod kuće.

Kako neslužbeno saznaje hrvatski “Express“, Hrvatska je donijela odluku da ide u gradnju svog odlagališta, na Trgovskoj gori u Sisačko-moslavačkoj županiji, blizu granice s BiH. Iako za pripremu i gradnju odlagališta imamo još samo četiri godine, za sada nije napravljena čak niti studija utjecaja na okoliš, pa je potpuno nejasno kako država planira u tako kratkom roku pripremiti preuzimanje nuklearnog otpada.

Nije, što će biti najveći problem, postignut niti konsenzus s lokalnim stanovništvom i s BiH, koji se žestoko protive dolasku otpada na Trgovsku goru. Slovenci zagovaraju naš ulazak u projekt Vrbina, pa im onda, može se čuti od dobro upućenih izvora, odgovara i bosanski protest. Hrvatska i Slovenija imaju obavezu svoj dio otpada iz Krškog zbrinuti 2023. godine.

Nuklearka je u pogonu od 1981. godine, zajednička je, pa je zajednički onda i otpad koji je dosad proizvela, i koji će nastajati sve do 2043. godine, kad NEK prestaje s radom. Slovenci svoje trajno odlagalište razvijaju pola kilometra od nuklearke, na lokaciji Vrbina, i u projekt zovu i Hrvatsku. Mi ih odbijamo, pa ćemo, po svemu sudeći, otpad dovesti na Trgovsku goru.

Pa nema još niti studije utjecaja na okoliš za mikrolokaciju, ključnog dokumenta. Nakon toga treba ići tek glavni projekt i građevinska dozvola, javno nadmetanje za izvođača pa tek radovi. Je li realno, na kraju 2019., sve to napraviti do 2023.“, retoričko je pitanje Nikole Arbutine, načelnika Općine Dvor podno Čerkezovca, u kojoj se protive dolasku otpada.

Nije lijepo sirotinju kupovati novcem“, odgovara načelnik na pitanje bi li milion eura bila dovoljna naknada stanovnicima.

 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Pobjegao iz Sirije, u BiH ostao bez obje noge: “Volontiram u Pomozi.ba, čitam Kur’an i učim bosanski”

E.H

“Guten tag Angela”: Prvog marta “stampedo” radne snage kreće za Njemačku

E.H

BiH postala zemlja staraca – U 18 opština više penzionera nego radnika

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više