Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Ima li potrebe da trgovine rade do 22 sata?

Štab Civilne zaštite Kantona Sarajevo, nakon što je Štab civilne zaštite FBiH donio odluku da se ukida policijski sat, novom odlukom je odredio da će prodavnice raditi u okviru uobičajenog radnog vremena, a trgovinama poput benzinskih pumpi dozvoljen je i 24-satni rad, onima kojima je takvo radno vrijeme bilo i ranije.

To znači da će prodavnice prehrambenih artikala i ostale koje rade ubičajeno raditi kako su radili i prije mjera donesenih za sprečavanje širenja koronavirusa” – kazala je Nihada Glamoč, komandantica Štaba Civilne zaštite Kantona Sarajevo, piše “Faktor.ba“.

Sada bi većina prodavnica trebala raditi do 22 sata, a zaposlenima nije osiguran prijevoz, pošto ne radi gradski saobraćaj. Nije se isto vraćati kući pješice u 20 sati i u 23 sata, ističe Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine.

Od proglašenja pandemije više puta je u trgovinskoj djelatnosti mijenjano radno vrijeme prema odlukama Kriznog štaba Civilne zaštite KS i ni jednom se nije konsultovao Sindikat trgovine za uvođenje ovih mjera. Trgovci su fleksibilni i lako se prilagode novom radnom vremenu, ali je problem što ne radi gradski prijevoz. Trgovci se snalaze na razne načine, pa sami sebi organizuju prijevoz ili idu pješice” – pojasnila je Beširović.

Policijski sat u Federaciji BiH ukinut je 24. aprila, a u Kantonu Sarajevo radno vrijeme prodavnica još nije usklađeno sa radnim vremenom prije proglašenja pandemije. Neki rade do 18.30 sati, drugi do 20 sati ili kasnije. Trgovci se pitaju da li se treba vraćati u ovoj kriznoj situaciji na radno vrijeme koje je uglavnom bilo do 22 sata.

Povezani članci

Produženo radno vrijeme trgovinama do 19:00 sati

E.H

Veliki problemi u BiH zbog vraćanja cijena: Trgovcima se ne isplati nabavljati pojedinu robu!

E.H

Strahota: Alija prodao 13-godišnju kćerku Muhamedu i Ismetu, brat prijavio slučaj jer nije dobio ‘Armanijev’ prsten!

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više