Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Indija oduzela pasoš dr. Zakiru Naiku

Ministarstvo vanjskih poslova Indije u utorak je ukinulo pasoš popularnom daiji dr. Zakiru Naiku, kojeg indijske vlasti traže zbog navodnog finansiranja terorizma.

Naik je poznat u raznim zemljama zbog svoje stručnosti u debatama o islamskim pitanjima. On ima preko 16 miliona pratilaca na Facebooku i održao je do sada preko 4 hiljade predavanja o islamu širom svijeta.

Njegovi programi na Peace TV, koju je osnovao 2006. godine, su veoma popularni među indijskim muslimanima, a kanal je prošle godine zabranila indijska vlada.

Savezna agencija za istrage je prije nekoliko dana uputila zahtjev za ukidanjem pasoša dr. Naika, navodi se u saopćenju.

“Regionalna služba za pasoše, Mumbai, je ukinula indijski pasoš dr. Zakir Abdulkerim Naiku, stanovniku stana B-1005/1006 Jasmine, 65-B, Dockyard ulica, Mozagaon, Mumbai, u skladu sa odredbama o Zakona o pasošu iz 1967. godine”, navodi se u saopćenju.

“Ovaj pedesetjednogodišnjak se oglušio na obavijest da se lično pojavi na sudu 13. jula nakon čega je Odjel za pasoše pokrenuo postupak protiv njega”, dodaje se u saopćenju.

Nakon prošlogodišnjeg terorističkog napada u glavnom gradu Bangladeša, Daki, Savezna agencija je pokrenula postupak protiv daije i njegove nevladine organizacije sa sjedištem u Mumbaiju, Islamske fondacije za istraživanje.

Problemi sa dr. Naikom u Indiji su počeli nakon što su vlasti Bangladeša kazale da je jedan od ubica odgovornih za smrtonosni napad u popularnom kafiću u Daki navodno inspirisan daijom. U napadu su ubijene 22 osobe, većinom strani državljani.

Naik u to vrijeme nije bio u Indiji kada je uspostavljena navodna veza s njim i od tada se nije vratio u zemlju kako bi izbjegao moguće hapšenje po različitim optužbama.

Prošle godine indijska vlada je povukla dozvolu njegovoj nevladinoj organizaciji i obrazovnoj fondaciji, i proglasila ih terorističkim organzacijama.

Savezna agencija za istrage je 18. novembra 2016. godine podnijela krivičnu prijavu protiv dr. Naika po različitim članovima Zakona o krivičnom postupku Indije i Zakona o sprječavanju (prevenciji) nezakonitosti.

“Zakir Naik, predsjednik IRF i njegovi saradnici promovišu neprijateljstvo i mržnju među različitim vjerskim grupama u Indiji kroz svoje javne govore i predavanja na različitim platformama i podstiču muslimansku omladinu i teroriste u Indiji i inostranstvu na izvršenje nezakonitih aktivnosti i terorističkih djela, piše Islam Bosna.

Ove aktivnost dr. Zakira Naika i njegovih saradnika izazivaju nezadovoljstvo prema vladi i štete održavanju harmonije među različitim zajednicama i vode ometanju javnog reda”, navela je Savezna agencija nakon pokretanja postupka protiv dr. Naika.

Pojedini medijski indijski medijski izvještaji ukazuju na to da je dr. Naik dobio državljanstvo Saudijske Arabije.Međutim, niko ne zna gdje se dr. Naik trenutno nalazi.

On je prethodno odbacio sve navode protiv njega. Iz Islamske fondacije za istraživanje niko nije komentarisao oduzimanje pasoša dr. Naika.

PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više