Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Inicijativa protiv Vesne Pusić na čelo UN-a: Tvrdi da je Hrvatska agresor na BiH

Dio vladajućih u Hrvatskoj protiv kandidature Vesne Pusić za čelnicu UN-a, zbog stava da je Hrvatska agresor na BiH

Skupina saborskih zastupnika potpisnika inicijative protiv kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a organizira u srijedu konferenciju za tisak na kojoj će govoriti Ivan Tepeš, Pero Ćorić, Ivan Kirin, Stevo Culej, Goran Dodig, Miodrag Lemo, Ladilav Ilčić, Ivan Šipić i Ivica Mišić.

Od januara Hrvatska ima novu vladu, a vladajući HDZ ne slaže se sa njezinom kandidaturom. Tvrde kako nije ispoštovana procedura pri kandidiranju. Međutim, Vesna Pusić ostaje zvanični kandidat Hrvatske te je i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko tehnički podržava.

Premijer Tihomir Orešković izjavio je kako Vesna Pusić uživa potporu Vlade kao kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a te da je neće opstruirati.

HSP AS: Pusić ne zavrjeđuje tu dužnost

S druge strane, jedan dio koalicije se protivi njenoj kandidaturi. Saborski zastupnik HSP AS-a i glavni tajnik te stranke Pero Ćorić izjavio je da se pravaši spremaju uputiti pismo stalnim članicama Vijeća sigurnosti i obavijestiti ih da kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a Vesna Pusić ne zavrjeđuje tu dužnost.

“Osoba koja je 2001. godine izjavila da su Hrvati izvršili agresiju na BiH ne zaslužuje takvo nešto. Osobno, prije bih dignuo ruku na sebe, nego za Vesnu Pusić”, rekao je Ćorić ranije Hini.

HSP AS će svoju inicijativu pojačati potpisima zastupnika Domoljubne koalicije, a Ćorić tvrdi da već ima potvrde za sedam zastupničkih potpisa, pa i iz Mosta.

Vesna Pusić nema legitimitet, tvrdi Ćorić, njenu je kandidaturu istaknula tehnička Vlada Zorana Milanovića u vrijeme kad je država zbog izbora bila u pravom vakuumu.
HPS AS se ogradio od izjave premijera Tihomira Oreškovića da Vlada podržava kandidaturu Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a.

“Smatramo da je premijer to samovoljno izrekao, nemamo pisanu informaciju da je Vlada donijela takvu odluku”, rekao je Ćorić koji odbija tumačenje da takav stav znači bunt protiv premijera. To nije bunt, svjesni smo da smo dio vladajuće garniture, ali HSP AS mora “skinuti ljagu sa sebe”, kaže Ćorić.

I Mostovac Miro Bulj poručio je da Pusić nema legitimitet nigdje u svijetu predstavljati Hrvatsku. “Pusić je osoba koja je nametnula morbidnu tezu da je Hrvatska agresor na BiH. To neshvatljivo djelovanje je bilo u najtežim vremenima Domovinskog rata. Zbog njene teze, Hrvatska i njeni građani u posljednjih 20 godina trpe nemjerljive štete. Dijelila je narod, kako tada, tako i sada”, napisao je Bulj na svom facebooku.

No, potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak iz Mosta kaže da inicijativu nije potpisao niti to namjerava učiniti.

Potpis nekoliko zastupnika HDZ-a

“Most nije o tome odlučivao na Nacionalnom vijeću, prema tome ostaje ono što je Vlada rekla o tome i ja vam ne mogu ništa drugo reći. Ne znam ima li neki mostovac koji je potpisao i o tome ne mogu govoriti. Osobno nisam ništa potpisao niti namjeravam”, poručio je Podolnjak.

Inicijativu je potpisalo i nekoliko HDZ-ovih zastupnika, a oni koji to nisu učinili nisu željeli razgovarati s novinarima pa još nije jasno ima li Klub službeni stav o tom pitanju.
SDP-ov Peđa Grbin uvjeren je da zastupnici koji potpisuju inicijativu “ne znaju što rade”.

“Mislim da je kandidatura Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a, bez obzira na to kako ona završila, dobra za RH jer je to prilika da na jednom tako važnom mjestu govorimo o nekim našim politikama i nekim našim stavovima, a oni koji je bojkotiraju i ruše iz Hrvatske naprosto ne znaju što rade. Mislim da se tu premijer Orešković izdigao i pokazao da ipak s vremena na vrijeme zna postupiti kao predsjednik Hrvatske vlade, a ne marioneta u nečijim rukama”, kazao je Grbin.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više