Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Institut za nestale BiH: U četvrtak i petak identifikacija dvogodišnjeg Sabrije Ribića i novinara Kjašifa Smajlovića

Posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Crni Vrh na području Zvornika iz koje je 2003. ekshumirano 629 posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata. Posmrtni ostaci Kjašifa Smajlovića ekshumirani iz masovne grobnice Kazanbašća

SARAJEVO (AA) – Identifikacija dvogodišnjeg Sabrije Ribića iz kozlučkog naselja Skočić, koji je ubijen zajedno sa roditeljima i šest sestara 1992. godine, zakazana je za petak u Komemorativnom centru u Tuzli, potvrdila je za Anadolu Agency (AA) Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale BiH.

“Posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Crni Vrh na području Zvornika, iz koje je 2003. ekshumirano 629 posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata. Do sada su identificirani posmrtni ostaci četiri sestre starosti od tri do 13 godina, posmrtni ostaci roditelja Ismeta i Šefke, a nisu još identificirani posmrtni ostaci najmlađeg Sabrije i dvije sestre Ismete i Zlate”, istakla je Čengić.

Sabrija je bio najmlađi u porodici Ribić. Njih devetero, zajedno sa još nekim članovima rodbine i komšijama, nakon odvođenja iz kuće, strijeljano je u Malešiću.

U decembru prošle godine identificirane su i ukopane četiri sestre Ribić – Zlatija (13), Zijada (7), Suvada (5) i Almasa (4), koje su strijeljane 12. jula 1992. godine.

Djevojčice su ukopane pored mezara svojih roditelja, oca Ismeta i majke Šefke.

Jedini preživjeli iz porodice Ribić je Zijad, koji je ranjen prilikom strijeljanja. Zijad danas živi u Tuzli, a imao je osam godina kada je preživio strijeljanje u kojem mu je ubijena cijela porodica. Strijeljanje se dogodilo 1992. godine u selu Malešići.

U mjestu Skočić ubijeno je 27 žrtava romske nacionalnosti.

– U četvrtak identifikacija Kjašifa Smajlovića –

U Tuzli će u četvrtak biti identificirani i posmrtni ostaci dugogodišnjeg dopisnika dnevnog lista “Oslobođenje” iz zvorničke regije Kjašifa Smajlovića, koji je bio prva novinarska žrtva u ratu u BiH 1992. godine.

Smajlovićevi posmrtni ostaci su pronađeni u primarnoj masovnoj grobnici Kazanbašća u Zvorniku.


 

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više