Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Interventna imala dozvolu da puca na osiguranje ministrice

Specijalne interventne jedinice koje su poslate u konzulat Turske da ministricu te zemlje otprate iz Holandije, imale su dozvolu da otvore vatru ukoliko je to potrebno, izjavio je gradonačelnik Roterdama Ahmed Abutaleb.

On je u sinoćnjem gostovanju u emisiji Nieuwsuur rekao da je bio zabrinut da će 12 pripadnika osiguranja turske ministrice zdravlja Fatma Betul Sayan Kaya, koji su sa njom doputovali iz Njemačke, biti naoružani.

“Bilo je važno osigurati da ukoliko dođe do konfrontacije mi budemo gazde”, rekao je Abutaleb i dodao da je jedinica imala dozvolu da puca.

Poslije višesatne napetosti u konzulatu Turske u Roterdamu ministrica je na kraju pod pratnjom sprovedena nazad u Njemačku u noći između subote i nedjelje.

Prije toga je Holandija odbila da avionu turskog šefa diplomatije odobri slijetanje. Dvoje ministara trebalo je da govore na mitingu podrške predsjedniku Turske Recepu Tajjipu Erdoganu.

Holandski premijer Mark Rutte ponovio je danas, posljednjeg dana predizborne kampanje koja je pala u sjenku zbog krize u odnosima sa Turskom, da holandske vlasti rade na smanjivanju tenzija sa Ankarom.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više