Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Iranski lider oštro reagovao: Hadž ste pretvorili u turizam! Meka i Medina trebaju biti pod upravom svih muslimana!

Iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamenei pozvao je čitav muslimanski svijet da razmisli o tome da li Saudijska Arabija treba upravlja glavnim islamskim svetinjama Mekom i Medinom, jer su i “hadžiluk pretvorili u turističko putovanje”

Hamenei je optužio Saudijsku Arabiju da je odgovorna za gušenje hiljade ljudi tokom hadžiluka 2015. godine.

“Oni koji su pretvorili hadžiluk u turističko putovanje, oni koji ne kriju neprijateljstvo prema revolucionarnom i u vjeri revnosnom narodu Irana, oni koji politizuju religiju, nisu ništa drugo no kukavički zli dusi koji počinju da se tresu prilikom svakog neuspjeha velikog šejtana – SAD” – izjavio je on, prenosi Sputnik.

“Tragedija 2015. godine nije se slučajno poklopila sa uspostavljanjem prijateljskih odnosa Rijada i cionista. Saudijci su zaboravili na najstrašnija stradanja Palestinaca, na njihova stradanja za slobodu i nezavisnost” – dodao je ajatolah.

On je zabrinut zbog toga što Iran nije dobio kvotu za hadžiluk 2016. godine i dodao da je jedino rešenje sadašnje situacije “lišiti pohlepne, razvratne tirane statusa čuvara svetinja i predati tu svetu odgovornost čitavom muslimanskom svijetu”.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više