Fresh Press portal
BIH Vijesti

Irinej je negirao genocid u Srebrenici, veličao ideju “Velike Srbije”: “Potočari su, u suštini, vojno groblje”

Irinej

Iza preminulog patrijarha Irineja ostaje ostavština koja je sporna posebno drugim narodima na našim prostorima, ovjekovječena u tvrdolinijaškim stavovima o Republici Srpskoj i Kosovu, promovisanju ideja Velike Srbije te negiranju genocida u Srebrenici.

Irinej je jednom prilikom u Banjoj Luci rekao da je Republika Srpska neodvojiva od “srpskog centra” te je izrazio nadu da je Srbija centar srpstva, ne samo za Srbe u okruženju, nego i za srpski narod širom svijeta.

Za Srbiju i RS granice ne postoje, ne smiju i ne treba da postoje. Mi smo jedan narod”, kazao je on.

U više navrata je negirao genocid u Srebrenici navodeći kako je u Potočarima sahranjeno više od 50 posto vojnika koji su stradali u borbama u Srebrenici i oko nje.

Potočari, koje pokušavaju predstaviti kao groblje žrtava zločina u Srebrenici, u suštini su vojno groblje”, njegova je izjava.

Često je promivisao ideju Velike Srbije, a jednom je u Novom Pazaru izjavio da “gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Bosni, bilo u Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima. Tom prilikom je rekao i kako “samo bošnjački preci znaju zašto su promijenili vjeru. Svi su oni potomci Savini”.

Mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umiju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele ili da se priđe njima”, rekao je jednom prilikom.

Patrijarh Irinej govorio je kako je nepravda što se u Hagu sudi samo srpskim generalima, a što se svi ostali puštaju na slobodu. Presudu generalu Ratku Mladiću na kaznu doživotnog zatvora ocjenio je kao “sasvim očekivanu” i rekao da su to “vražija djela” koja rade svjetski moćnici, prenosi “Klix“.

Irinejevi stavovi o Kosovu još su radikalniji, a zbog ove teme imao je i sporova s političkim liderima u Srbiji, čak i s Aleksandrom Vučićem.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je od posljedica koronavirusa jutros nešto poslije sedam sati u Beogradu.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više