Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Italijanski premijer nazvao Recepa Tayyipa Erdogana diktatorom i izazvao oštre osude iz Ankare

Italijanski premijer Mario Draghi optužio je turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da je ove sedmice htio poniziti predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i rekao da treba biti otvoren s “diktatorima”, što je izazvalo osude iz Ankare.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio je u utorak u Ankari predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, a na snimku na početku tog sastanka vidi se da je Michelu namijenjena stolica odmah do Erdogana, dok je von der Leyen morala sjesti na obližnji kauč sa strane.

“Apsolutno se ne slažem s Erdoganovim ponašanjem prema predsjednici von der Leyen… Mislim da to nije bilo prikladno ponašanje i bilo mi je jako žao zbog ponižavanja koje je von der Leyen morala pretrpjeti”, rekao je Draghi novinarima.

“U vezi s tim, nazovimo ih to što jesu – diktatorima – s kojima se ipak mora koordinirati, mora se biti otvoren kada se izražavaju drugačija gledišta i mišljenja”, dodao je.

‘Populistički govor’

Tursko ministarstvo vanjskih poslova je zbog Draghijeve izjave pozvalo italijanskog ambasadora u Ankari, a ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavu oštro kritizirao.

“Snažno osuđujemo neprihvatljiv, populistički govor imenovanog italijanskog premijera Draghija i njegove ružne i neumjerene komentare o našem izabranom predsjedniku”, napisao je Cavusoglu na Twitteru.

Cavusoglu je ranije u četvrtak rekao da je predsjednik Recep Tayyip Erdogan primio šeficu Evropske komisije Ursulu von der Leyen u skladu sa “zahtjevima i prijedlozima Evropske unije ” i odbacio kritike da je Ankara ponizila čelnicu EU-a.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više