Fresh Press portal
Region Vijesti

Ivo Senader osuđen na 8 godina zatvora

vo-sanader-ve-700x402

Izrečena presuda u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi Media.

Sanader je u ponovljenom suđenju proglašen krivim i osuđen je na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 8 godina.

Sanader i ostali su krivi, HDZ je odgovoran.

Traje izricanje presude:

Vodeća parlamentarna stranka predstavljajju koncentraciju moći u svim segmetima društva. Od trgovačkih društava i institucija tražio je da Fimi mediju.

Kad su je angažirali HDZ je dio zadržavao za sebe, a dio predavao Sanaderu.

Prvooptuženi Sanader organizirao grupu ljudi za počinjenje kaznenih djela. Barišić i Pavošević pripadali su toj grupi ljudi.

U vremenu od 2005. do 2009. u namjeri pribavljana imovinske koristi Sanader je naložio Branki Pavošević da novac koji preda Barišiž ne evidentira u poslovnim knjigama. Dio tog novca Sanader je zadržao za sebe, a 8.2 miliona kuna iskoristeno je za financiranje HDZ-a.

Na sastanku 4.4. 2007. koristeći autoritet predsjednika vlade i sustav ovisnosti naložio da se angažira Fimi medija i da im se plaća i za neizvršene poslove.

Sanader je s Barišićem i pokojnom Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca predavati njemu, a dijelom drugim osobama i HDZ-u.

Sander uzeo za putovanja i odijela, HDZ za Thompsone

Barišić je 275 hiljada kuna predao Sanaderu od čega 50 hiljada kuna za putovanje u Ameriku, 35 hiljada eura za kupnju Brioni odijela.

Dijelom prikupljenog novca obavljena plaćanja u korist HDZ kupnjom udjela u Hrvatskom listu i Osječkoj televiziji  za plaćanje Marka Perkovića Thompsona.

Za korist HDZ plaćali račune za usluge cateringa i druge usluge i robu u iznosu od 5,2 miliona kuna

HDZ pribavio 14 milijuna kuna

Sanaderu je pribavljena korist od 275 tisuća kuna, HDZ-u 14 milijuna kuna.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više