Fresh Press portal
BIH Vijesti

Iz Kriznog štaba stižu lijepe vijesti: “Starije osobe i djeca uskoro će moći vani”

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez kazao je da smo u potpunosti uspjeli iskontrolirati epidemiju.

U narednom periodu smo razgovarali o popuštanju mjera. Popuštanje mjera ne znači vraćanje na stari način života. Mi ćemo još duže vrijeme živjeti pod restrikcijama. Još dugo vremena ćemo nositi i maske i rukavice. No, mjere koje predviđamo malo će olakšati život građana. Korona je promijenila živote svih ljudi u svijetu, pa tako i nas u BiH“, kazao je Čerkez.

Konkretno razmišlja se u što kraćem roku omogući osobama treće životne dobi izlazak.

Naravno, odredit ćemo kad mogu izaći i koliko dugo. Naravno i za mlađe osobe. Sve mjere ćemo uvoditi za 15 dana, da možemo pratiti“, kazao je Čerkez.

Napomenuo je da epidemija nije ni blizu kraja i moramo pratiti kontinuirano situaciju kako bismo mogli reagirati.

Kazao je i da se razmišlja o vraćanju odnosno otvaranju manjih obrta.

Imamo određene vizije, planove i već naredne sedmice ćemo predložiti skidanje određenih restrikcija i vraćanju nešto normalnijem životu. Posebno se zahvaljujem osobama treće životne dobi i hvala roditeljima koji su savjesno poštovali naše mjere, je prvo dobiveno poluvrijeme je zahvaljujući građanima. Nadam se da ćemo i dalje slušati jedne druge i da ćemo imati zajednički pobijediti“, kazao je Čerkez.

Govoreći o reorganizaciji zdravstvenog sistema u KS kazao je da to nije nadležnost Ministarstva zdravstva FBiH i da će KCUS nastaviti pružiti usluge kao i ranije, prenosi “Fokus”.

Svi teški pacijenti imat će uslugu na KCUS-u“, kazao je Čerkez.

Povezani članci

Čerkez: “Ne možemo više kontrolirati situaciju”

E.H

Goran Čerkez: Molba građanima

E.H

Kontinuirano pratimo situaciju u vezi kineskih turista

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više