Fresh Press portal
BIH Vijesti

Iz Srebrenice poručuju: ““Sugrađanima koji slave čestitamo, ali naša djeca neće slaviti Svetog Savu””

U osnovnoj školi u Srebrenici danas će se održati svečanost povodom krsne slave Svetog Save. Isti je slučaj i u ostalim školama u manjem bosanskohercegovačkom entitetu.

Iz tog razloga, prema saopćenju Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, djeca srebreničkih imama neće ići u školu, niti će prisustvovati predviđenoj svečanosti.

Nama je žao da direktor škole i ostali uposlenici ignorišu činjenicu da je većina naše djece u školi, a da naša djeca, ni na koji način nisu u nacionalnom ili vjerskom smislu prezentirana. Mi nemamo ništa protiv toga da se obilježava Dan škole, ali to treba da bude datum koji svima odgovara i koji je neutralan, a ne da se samo veže za srpski narod i srpske svece”, poručuju iz MIZ Srebrenica.

Ističu da je neophodno da se odnos prema bošnjačkoj djeci promjeni, te da ne žele da njihova djeca učestvuju na manifestacijama koje ih ne predstavljaju.

Smatramo da škola gdje su djeca jednog naroda većina, pa sve i da su u manjem broju zastupljena, ne bi trebala da su zapostavljena, niti da im se bilo šta nameće od druge strane, o bilo kojem narodu da je riječ. Diskriminacija je neprihvatljiva po bilo kojoj osnovi, a pogotovo na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Stoga naša djeca neće biti prisutna na današnjim svečanostima, a na ostalim roditeljima je da odaberu hoće li im djeca ići na današnji i slične događaje”, poruka je srebreničkih imama, čija djeca pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici.

Također dodaju da će njihova djeca koja pohađaju srednju školu biti na nastavi, ali neće prisustvovati nikakvoj svečanosti, piše “Klix“.

Našim sugrađanima koji slave današnji dan želimo sve najbolje, njima i njihovoj djeci svako dobro. Istovremeno, nadamo se da će predstavnici srpskog naroda prihvatiti činjenicu da pored njih žive i drugi narodi, kao što su vijekovima živjeli, uz obostrano uvažavanje”, zaključuje se u reakciji.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK <<< ________________________________________________________________________________________

Povezani članci

Jezivi detalji napada na pokrivenu djevojčicu u Srebrenici: “Oni su je sustigli, 10-15 đaka iz 8. i 9. razreda.”

E.H

Srebrenica: Srpski učenici napali pokrivenu djevojčicu F.S.

E.H

Marica i Haris su iz Srebrenice i ruše predrasude: Srednjoškolci izumili pametne kontejnere

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više