Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Iz šupljeg u prazno, iz SDA odgovorili na “prozivke”: “Dodik je u sukobu s državom, institucijama i Dejtonom, a ne s nama i Izetbegovićem”

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) odgovorili su na posljednje istupe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, u kojima direktno proziva predsjednika ove stranke Bakira Izetbegovića.

“Stalnom zamjenom teza i ponavljanjem neistina Milorad Dodik pokušava sa sebe siknuti odgovornost i tražiti opravdanje za secesionističku politiku koju godinama vodi, a sve kako bi se zamaglila suština da je njegova politika jedina prava prijetnja za stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji”, kažu oni.

SDA smatra kako Dodik stalne nasrtaje na državu, zakone i Dejtonski mirovni sporazum pokušava predstaviti kao “sukob i prepucavanje s Bakirom Izetbegovićem, SDA i Federacijom…”.

“Nažalost, takav Dodikov narativ, nastao na zamjeni teza, prihvaćen je i u dijelu medija, među tzv ‘nezavisnim političkim analitičarima’, u dijelu političkih krugova u Federaciji. Ne ulazeći u pojedinačne motive svakoga od njih, nemoguće je ne primijetiti da se prihvatanjem i promoviranjem ovakvih teza opasno zamagljuju istina i bjelodane činjenice”, kažu oni.

Oni kažu da je istina kako Milorad Dodik nije u sukobu s Izetbegovićem, SDA i Federacijom, već u sukobu s Dejtonom, državom BiH, njenim zakonima i institucijama, s presudama međunarodnih sudova, s istinom o agresiji na BiH i počinjenom genocidu.

“Optuživati Izetbegovića i SDA zbog toga što ukazuju na ove činjenice i svoditi to na ‘lične sukobe’ guranje je glave u pijesak, od čega korist ima isključivo Dodik koji se upravo zbog ugrožavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma našao na američkoj ‘crnoj listi’. U istom rangu su i optužbe na račun Izetbegovića i SDA za ‘ratnohuškačku retoriku’ samo zato što jasno i nedvosmisleno govore da će svim sredstvima braniti cjelovitost i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i što upozoravaju, kao i mnogi drugi relevantni faktori u regiji i svijetu, da će pokušaji promjene državnih granica neumitno dovesti do sukoba. Zašto se ‘ratnohuškačkom retorikom’ naziva odlučnost da se brani teritorijalni integritet međunarodno priznate države, punopravne članice UN-a, pitanje je za one koji promoviraju takve teze”, navode iz SDA.

Oni kažu kako su planovi o mirnom razdruživanju i osamostaljenju entiteta RS od Bosne i Hercegovine, kada se za to stvore povoljni uslovi, zvanična politika SNSD-a definisana kongresnim dokumentima ove stranke, a ovu politiku sve otvorenije i agresivnije promovira njihov predsjednik Milorad Dodik.

Nakon pojave ‘non papera’ s mapama podjele BiH ova politika je dobila novi zamah i svima vidljiv novi intenzitet. Uzaludno je i kontraproduktivno ignorisati ovu opasnost i izjednačavati one koji napadaju na suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine s onima koji ga brane te se zavaravati kako se radi o ‘predizbornim aktivnostima SNSD-a i SDA’. Samo složnom i odlučnom reakcijom domaćih i stranih faktora zainteresiranih za očuvanje mira, stabilnosti i ustavno-pravnog poretka BiH moguće je zaustaviti secesionističke namjere SNSD-a i Milorada Dodika”, zaključuju oni.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više