Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Iz Udruženja žrtava genocida poručili Dodiku: Hvala vam što priznajete presudu Karadžiću

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo predsjedavajuem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Pismo Udruženja na čijem čelu je Murat Tahirović, prenosimo u cijeslosti:

– Poštovani predsjedavajući Predsjedništva BiH,

Prije svega, hvala Vam što ste pismom predsjedniku Međunarodnog rezidulanog mehanizma za krivične sudove u Haagu (Mehanizam) priznali presudu ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Radovan Karadžić je presuđeni ratni zločinac, što i Vi svojim pismom predsjedniku Mehanizma, Karmelu Ađijusu (Carmel Agius), potvrđujete. Presuđen je za zastrašujuće zločine, uključujući i genocid i prvi je predsjednik “nečega što se zvalo Srpska Republika u BiH”. Presuđen je, između ostalog, i za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem istrebljenja nesrbskog stanovništva sa teritorija koji je kontrolisala tzv. Srpska Republika u BIH.

Izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji za ratnog zločinca Radovana Karadžića je upravo onakvo kakvo je, u najmanju ruku, zaslužio. Ovo Vaše pismo na Vašu žalost neće promijeniti odluku, ali je pohvalno za buduće odnose da prihvatate presude Mehanizma i da ste spremni da iste implementirate u BiH.

Nadamo se da ćete predložiti i Vašim stranačkim kolegama da podrže donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina, što bi svakako bio put prema boljoj budućnosti u BiH – navodi se u pismu.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više