Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Izrael zarađuje milione na uhapšenoj palestinskoj djeci

Izrael nastavlja da psihički i fizički zlostavlja muslimane Palestine povećavajući svakodnevno svoje terorističke aktivnosti. Djeca se hapse i muče u regiji u kojoj prevladava nasilje, a oslobađaju se tek onda kada plate visoke novčane kazne.

Šesnaestogodišnji Fevzi el-Džunejdi, kojeg je 14. decembra uhapsilo više od 20 okupacionih vojnika tokom protesta na Zapadnoj obali, pušten je na slobodu nakon tri sedmice zatvora plativši 10.000 šekela (više od 4712 KM). El-Džunejdi je simbol palestinskog otpora protiv okupatorske države Izrael.

Samo tokom 2017. godine Izrael je pustio na slobodu preko 400 djece između 14 i 25 godina, zahtijevajući od 10 hiljada do 15 hiljada šekela po djetetu. Izrael je zaradio preko 1,5 milion dolara u 2017. godini tako što je na ovaj način ‘prodavao’ slobodu palestinskoj djeci.

Najvažniji razlog zašto Izrael pribjegava zarađivanju novca na slobodi djece je što palestinske porodice žive siromašno. Okupaciona država traži visoke sume za oslobađanje jer su sigurni da porodice ne mogu priuštiti plaćanje kazne. Palestinski muslimani prikupljaju novac zahvaljujući kulturi solidarnosti i time spašavaju djecu iz okupacionih zatvora.

U petak su okupacione vlasti pustile na slobodu 14-godišnju Melek el-Galis nakon osam mjeseci zatvoreništva. Melek je bila najmlađa zatvorenica u izraelskim zatvorima.

Od 1967. godine Izrael je uhapsio više od 800 hiljada Palestinaca. U novembru 2017. godine, u izraelskim zatvorima se nalazilo oko 6.154 Palestinaca, uključujući 453 administrativna zatvorenika, 311 djece, 525 zatvorenika sa doživotnom kaznom, 479 osoba sa kaznom dužom od 20 godina, 43 zatvorenika koji se nalaze u zatvoru duže od 20 godina, te 30 zatvorenika koji su nalaze u zatvoru još od prije potpisivanja Sporazuma u Oslu (potpisan 1993. godine), piše “IslamBosna“.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više