Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Izvještaj komisije Vijeća Evrope: Banjalučka policija uhapšene prebija i muči elektrošokovima

Kriminalistički inspektori CJB Banja Luka i dalje koriste metode mučenja dok ispituju uhapšene, stoji u posljednjem izvještaju Komisije Vijeća Evrope za sprečavanje mučenja i nečovječnog postupanja (CPT).

CPT je u decembru prošle godine bila u iznenadnoj posjeti Banja Luci i stanicama u bh. entitetu Republika Srpska s obzirom na to da je tokom posjete u aprilu 2011. godine utvrđen veći broj pritužbi zbog fizičkog zlostavljanja od strane inspektora CJB Banja Luka.

Razlog iznenadnog dolaska CPT-a je i to što nadležni iz MUP-a RS nisu dali jasan i precizan odgovor na pritužbe koje je CPT zabilježio u aprilu 2011. godine.

Međutim, umjesto pozitivnog pomaka u radu banjalučkih inspektora, članovi CPT-a zatekli su, barem prema izvještaju koji je dostupan svima, još goru situaciju, posebno u banjalučkom CJB-u.

Udaranje bejzbol palicama, prženje elektrošokovima, udaranja po genitalijama, vezanje plastičnih kesa preko glave, samo su neke od “metoda” o kojima su još jednom čuli članovi Komisija Vijeća Evrope. Istaknuti su i loši uslovi smještaja uhapšenih.

Mirna Šoja, portparol MUP-a RS, kaže da su još u aprilu dobili izvještaj Vijeća Evrope, te da je u roku dostavljen i odgovor.

“U odgovoru je navedeno da je CJB Banja Luka dobio adekvatne prostorije za zadržavanje, a odgovoreno je i na konkretne slučajeve koji su pomenuti, te su pojašnjene procedure o upotrebi sile u skladu sa zakonskim propisima, kao i činjenica da u okviru MUP-a RS funkcioniše Biro za predstavke i žalbe građana, posredstvom kojeg građani mogu uputiti prijavu na neprofesionalno ponašanje policijskih službenika, kao i samu upotrebu sile. Takođe, pojašnjena je procedura rada Unutrašnje kontrole. MUP RS preduzima niz aktivnosti u cilju unapređenja rada ove institucije”, objasnila je Šoja.

Dodaje kako je MUP RS uvijek bio spreman da razgovara s predstavnicima Vijeća Evrope, a sve u cilju poboljšanja rada.

Međutim, CPT u svom izvještaju ističe da informacije koje je prikupila njihova delegacija ukazuju da je zlostavljanje u svrhu pokušaja da se iznudi priznanje česta praksa kriminalističkih inspektora u Policijskoj stanici Banja Luka Centar.

Sljedeći slučajevi, a u nekim od njih postoje medicinski dokazi koji potvrđuju da je došlo do zlostavljanja pritvorenih osoba, ilustruju situacije na koju je delegacija naišla u toku posjete, navode u izvještaju CPT-a, prenosi “Patria“.

Tako se, između ostalog, skreće pažnja na slučaj premlaćivanja djevojke pritvorene u Policijskoj stanici Centar 22. oktobra prošle godine. Djevojka navodi da su je inspektori tukli drvenim štapom po rukama, nogama i tijelu. Prije pojavljivanja pred tužiocem, inspektor je, kako se navodi u izvještaju, djevojku odveo u Hitnu pomoć i navodno joj savjetovao da kaže da je povreda na njenoj ruci “opekotina uzrokovana radijatorom”. Međutim, u ljekarskom nalazu koji je napravljen pri prijemu u pritvorsku jedinicu KPZ Banja Luka istaknuto je da je opekotina na desnoj podlaktici “zadobijena u tužilaštvu zbog dužeg kontakta s vrućim radijatorom”.

Ovu ženu je zatim pregledao sudski ljekar, koji se nalazio u delegaciji CPT-a i koji kaže da je “očito da rana površine pet centimetara na desnoj podlaktici nije bila posljedica opekotina, nego da je u skladu s navodima da je žena udarana nekim predmetom kao što je štap”.

Nekoliko optužbi je CPT dobio i od rodbine ili trećih lica koja su pozvana u policijsku stanicu, gdje su im policajci prijetili, vrijeđali ih ili šamarali u pokušaju da dobiju izjave u svojstvu svjedoka protiv osumnjičenog koji se nalazi u policijskom pritvoru.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više