Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Jesu li poplave u Tuzli nova svakodnevnica?

Poplave

Svaka jača kiša u pojedinim tuzlanskim naseljima izazove poplave i nanese velike štete. Poplavljeni domovi, poljoprivredna zemljišta i uništeni mostovi postaju sastavni dio života u ovom kantonu. Hoće li se Tuzlaci, kao i na pandemiju koronavirusa, morati navići na novu svakodnevicu i kada su u pitanju poplave?

Petočlanoj porodici Mrkaljević iz Tuzle nedavna poplava je uništila sve što su godinama sticali. To je već treći put od 2006. godine da ostaju bez ičega, pričaju u suzama i strahu.

Samo renoviram, malo okrečim i vratim se i opet doživljavam jedno te isto. Evo ovo sad je bila totalna šteta. Otišlo je u prizemlje, sve je odnijelo. I potporni zid je srušen“, rekao je Mirsad Mrkaljević.

Nismo mogli ovuda da izađemo. Došla nam je Civilna zaštita i vatrogasci. Nisu smjeli ovdje da siđu. Moj muž je i jetrvu izvlačio, i njeno dijete i mene“, kazala je Mujkanović.

I ovog puta, poput mnogih ranijih, spas su im bili humani građani koji im doniraju odjeću, hranu i namještaj. Da od nadležnih nema mnogo pomoći svjedoči i Srebreničanin Dževad iz kolektivnog naselja Mihatovići, koji je, nakon udara groma nedavno, ostao bez prihoda. Na mjestu gdje je bila štala ostalo je samo zgarište.

Ovdje sam imao mašinu za baliranje sijena, traktor, imao sam prateće opreme i još drugih stvari, alata za poljoprivredu“, istakao je Smajlović, prenosi “BHRT”.

Ni do Dževada još niko od nadležnih nije došao i ponudio bilo kakvu pomoć, a kaže, nada se tome svaki dan. Sve što je dobio je policijski zapisnik. Dok građani strahuju tokom svakih većih padavina i očekuju konkretnija i trajnija rješenja, izjave sa lokalnog nivoa da šahtovi nisu projektovani za toliku količinu vode, ne ohrabruju.

Nemoguće je izbjeći štete u ovakvim vremenskim uslovima i, nažalost, čini mi se da ćemo morati da se naviknemo da to postaje naša svakodnevnica“, objasnio je načelnik Štaba civilne zaštite Grada Tuzla, Slavko Stjepić.

Izgleda da pandemija nije jedino što građani trebaju prihvatiti kao svakodnevnicu. Kako će to podnijeti porodica koja nema osposobljen sprat za život?

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite ne smatraju da se ne može iznaći trajno rješenje. Direktor Zoran Jovanović je potvrdio da su u pripremi prijedlozi mjera, na zahtjev Kantonalne vlade. Neke od najznačajnijih su rad na planskoj regulaciji korita potoka i rijeka, te rigoroznije kazne pojedincima za bacanje smeća.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više