Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Kada je najbolje napasti Rusiju? Češki general ispričao vic

Češki general-major u rezervi Hinek Blaško u intervjuu za “Parlamentni list” komentarisao je mogući sukob između Rusije i NATO-a i kao odgovor ispričao vic

Novinari su podsjetili oficira da se NATO oružje, uključujući i oružje za masovno uništenje, nalazi sve bliže ruskim granicama. Jedan čitalac novina pitao je da li se treba plašiti najgoreg – sukoba Severnoatlantskog pakta sa Rusijom. General je na pitanje odgovorio vicem.

– Na internetu ide ovakav vic. Obama i njegovi generali raspravljaju u Pentagonu i ne mogu da se dogovore kada je najbolje da napadnu Rusiju. Na kraju pitaju Francuze.

Francuzi kažu: ’Mi ne znamo, ali sigurno ne na zimu. Stvar će se loše završiti‘. Onda su odlučili da pitaju Njemce.

Njemci su odgovorili: ’Mi ne znamo, ali sigurno ne na ljeto. Već smo pokušali‘. Šta da se radi? Neko je predložio da pitaju Kineze, jer su oni progresivni i uvijek imaju nove ideje. Pitali su Kineze: ’Kada je najbolje vrijeme da se napadne Rusija?‘

Kinezi odgovaraju: Upravo sada! Rusija je počela da gradi ’Snagu Sibira‘, ’Turski tok‘, kosmodrom ’Vostočni‘, most na Krimu, a u bliskoj budućnosti Rusi žele da unaprijede Bajkalsko-amursku magistralu, grade nove sportske objekte za Svjetsko prvenstvo u fudbalu i atletici, planiraju da proizvode naftu na Arktiku… Sve u svemu, sada im je potrebno što je moguće više zarobljenika! – odgovorio je general.

Blaško je, takođe, citirao djelo Jaroslava Hašeka “Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svjetskom ratu“. Novinari su ga pitali da li bi se u slučaju “tradicionalnog rata sa Rusijom“ mogli ponoviti neki događaji iz Prvog svjetskog rata – “mnoštvo dezertera, stvaranje tzv. legije i tako dalje“.

– Okružni načelnik i ja smo uvijek govorili: ’Patriotizam, odanost dužnosti, usavršavanje, to je pravo oružje u ratu‘. Podsjećam vas na to upravo danas, kada će naše trupe uskoro preći preko granice – kao odgovor general je citirao Hašeka.

U intervjuu je Blaško, takođe, dao podršku predsjedničkom kandidatu na izborima u SAD Donaldu Trampu, argumentujući je time što on ne može da zamisli ženu na čelu najmoćnije države svijeta, poslije “svega što smo doživjeli sa najmoćnijom ženom u Evropi“.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više