Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Kada se vratila sa porodiljskog, dočekalo je neugodno iznenađenje…

U Sarajevu su danas predstavljeni nalazi istraživanja o rodno zasnovanoj diskriminaciji u oblasti rada i zapošljavanja, koje je proveo Helsinški paralment građana Banjaluka. Nalazi pokazuju da je sudska praksa kad je riječ o rodno zasnovanoj diskriminaciji skoro nepostojeća, da još uvijek postoje problemi u vezi sa teretom dokazivanja i viktimizacijom osoba koje pokreću postupak; jedinstvene baze podataka o slucajevima diskriminacije u BiH još uvijek nema, a ljudi uslijed straha od gubitka posla, stida I reakcije okoline biraju da diskirminaciju ne prijave.

loading…

rodna-diskrimacija-u-bih-1

Istraživanje je rađeno tokom prošle godine i obuhvatilo je analizu pravnog okvira, prikupljanje podataka od razlicitih aktera,  on-line anketu, te dubinske intervuje sa žrtvama diskriminacije. Osim u BiH, istraživanja po istoj metodologiji, su rađena i u Srbiji, Albaniji, Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu, a u okviru regionalnog projekta “Unapređenje ženskih radnih prava”, koji podržavaju EU i Švedska agencija za razvoj i saradnju.

U uvodnom obraćanju GianLuca Vannini, iz delegacije EU u BiH, je podsjetio da je rodna ravnopravnost temeljna vrijednost Evropske unije, te da je nacelo jednake plate ugradjeno još 1957. u Rimski ugovor.

– Evidentno je da se uvriježeni stavovi o rodnoj ravnopravnosti u BIH moraju promijeniti – dodao je Vannini.

rodna-diskrimacija-u-bih-3

Nicole Farnsworth, program direktorica Ženske mreže Kosova, je rekla da su nalazi istraživanja u svim zemljama slični i da je državama zajedničko da imaju zbunjujuće zakone koji otežavaju prijavu diskriminacije, i da su najčešći pojavni oblici diskriminacije zabilježeni kod apliciranja za posao, intervjuisanja, seksualnog uznemiravanja i kod primjene načela jednakih plata.

Nives Jukić, predsjedavajuća Institucije Omubdsmana, je navela da promijena svijesti stanovništva kljucna stvar na kojoj se mora raditi. Ona je navela da su zabilježili nekoliko slucajeva rodno zasnovane diskriminacije.

– U jednom slučaju se radilo o vlasniku tvornice Bema, a u drugom o ženi koja je, nakon porodiljskog, vraćena na slabije pozicionirano mjesto. Ona je svoju trudnoću platila dobijanjem niže rangiranog mjesta – navela je Jukić.

 

rodna-diskrimacija-u-bih-04Branislava Crnčević, iz Agencije za ravnopravnost polova BiH, je istakla d su mjere privatizacije i liberalizacije tržišta urušile socijalna prava muškaraca i žena, naročito žena samohranih majki, migrantica, radnica koje rade kraće radno vrijeme, itd.

– Prinuđene su da rade više slabije plaćenih poslova, u pogoršanim uslovima rada – istakla je Crnčević i dodala da je Agencija pripremila “Vodič protiv seksualnog uznemiravanja u institucijama BiH prenosi Depo.

Nalaze istraživanje je predstavila autorica Lejla Gačanica, a Publikaciju sa detaljnim podacima i preporukama možete pogledati ovdje.

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više