Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Video Vijesti

Kako je HOS-a pokušala vrbovati Jasmina Mulahusića: “Ti si dobar momak, želimo s tobom često da ‘pijemo kafu'”

Nakon što je pokrenuta tema oko paraobavještajnog djelovanja državnih struktura i diplomata Republike Hrvatske, a gdje se govori o pokušaju zloupotrebe selefija u Bosni i Hercegovini, u BH Dnevniku je gostovao Jasmin Mulahusić, državljanin BiH i Luksemburga. Mulahusić je opisao kako su ga hrvatske obavještajne službe pokušale vrbovati.

Jasmin Mulahusić svoje svjedočenje počinje sa detaljima s krajem 2011. godine. Tada je, kako kaže, zbog smrtnog slučaja iz Luksemburga putovao prema BiH. Tom prilikom na graničnom prijelazu Slavonski Brod bio zadržan pola sata. Pretres koji je uslijedio, kako kaže, nisu znali objasniti ni hrvatski graničari.

Nakon neke dvije do tri sedmice, ponovo sam putovao sa porodicom ovaj put, a radilo se o redovnom putovanju za novogodišnji praznik. Na isti granični prijelaz smo stigli oko četiri sata ujutro. Ponovo su nam pretresli auto… Napolju je bila velika hladnoća, toga se jako dobro sjećam… Minus 20 stepeni je bilo.” – započeo je svoju ispovijest Jasmin Mulahusić.

Granična policija je njegovoj porodici rekla da sačeka u automobilu, a njega su odveli u obližnji ‘kontejner’ koji se nalazi na granici. Rečeno mu je da sačeka neku osobu koja sa njim želi da obavi razgovor. Kako je rekao Mulahusić, tu osobu je čekao cca pola sata. Gospodin kojeg je čekao zove se Ivan. Živi u Slavonskom Brodu, te kojeg su tada probudili kako bi obavio razgovor sa Mulahasićem.

Kako je rekao, razgovor je započeo opuštenim pitanjima,, poput čime se bavim, gdje živim, gdje u BiH putujem, da bi nakon toga postavio niz ‘konkretnijih’ pitanja.

Pitao me je kakva je bila moja uloga u ratu. Gdje sam bio tokom rata i gdje sam se kretao” – rekao je Mulahusić, te dodao: “Onda me je pitao za imena mojih poznanika u BiH i Luksemburgu, za naš život u Luksemurgu, život naših zajednica“.

Na pitanje Jasmina Mulahusića: “Zašto meni postavljate ta pitanja?“, jer kako je rekao, nikada ništa loše nije uradio na teritoriji Hrvatske, dobio je odgovor koji nije očekivao. Naime, Ivam mu je rekao da mu ta pitanja postavlja na zahtjev ‘treće države‘.

Cijelu ispovijest Jasmina Mulahusića poslušajte u nastavku…

 

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK ili PREUZMI FRESHPRESS APP <<< ________________________________________________________________________________________

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više