Fresh Press portal
BIH TOP VIJESTI Vijesti

Kako zaustaviti odlazak mladih: Samo iz Mostara za pet godina iselile 784 porodice

Crno nam se piše: Mladi odlaze, stari se vraćaju!
FOTO: Ilustracija

Grad Mostar u periodu od 2013. do 2018. godine, napustile su ukupno 784 porodice, tačnije više od dvije hiljade građana, objavila je Unija za održivi povratak i integracije, koja je nedavno objavila da je BiH od 2013. do kraja novembra prošle godine ostala bez 172.000 stanovnika.

Predsjednica Unije Mirhunisa Zukić, smatra da je klima koja vlada u našoj zemlji, kako ekonomska, tako i politička, odavno deprimirajuća, te da bh. građane dosta privlače poslovne ponude iz evropskih zemalja, najčešće Njemačke, Austrije, Slovenije i Švedske.

Potrebno je da se ova problematika nađe na dnevnom redu institucija u BiH, prvenstveno Parlamentarne skupštine BiH. Unija za održivi povratak i integracije u BiH je kreirala opće preporuke u cilju smanjenja odlazaka bh. građana. Neophodno je donijeti konkretnu i transparentnu Strategiju zaustavljanja sve masovnijeg iseljavanja stanovništva iz svih dijelova BiH, koju moraju izraditi i usuglasiti organi vlasti na svim nivoima u zemlji.

Donijeti više istovremenih mjera sa različitih aspekata, odnosno uvezati tržište rada sa obrazovanjem. Postoje mladi koji se obrazuju, ali ih tržište rada ne prihvaća kao takve. Potrebno je napraviti strategiju ruralnog razvoja za poljoprivredu i turizam, omogućiti pokretanje start-up kompanija i drugo”, rekla je Zukić, piše “Haber.ba“.

Mladi ljudi u brojnim anketama ne vide budućnost u BiH, a za katastrofalno stanje u privredi i priviligije prilikom zapošljavanja krive stranke koje su na vlasti.

Povezani članci

Najavljeni novi odlasci građana iz BiH, posao neke već čeka

E.H

Ponovljeni nalaz otkrio istinu: Osoba iz Ljubuškog nikad nije bila pozitivna na koronavirus

E.H

Zašto prostor Mostarskog sajma ne bi poslužio za karantenu u Hercegovini?

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više