Fresh Press portal
BIH Vijesti

Kardinal Puljić tvrdi da hiljade katolika svake godine bježi iz BiH zbog diskriminacije

Kardinal

Na italijanskoj stranici “Informazione cattolica” danas je objavljen tekst sa naslovom “Iz Bosne i Hercegovine hiljade katolika svake godine bježi zbog diskriminacije”.

Oni su naveli da je i dalje aktuelan alarm kardinala Vinka Puljića o katolicima koji bježe iz Bosne i Hercegovine zbog diskriminacije. Naveden je i podatak da do 10.000 katolika svake godine napusti Bosnu i Hercegovinu zbog državne diskriminacije nad ovom vjerskom manjinom.

Kardinal je rekao da je neprekidno krvarenje naslijeđe rata u BiH od 1992 do 1995. godine.

Objasnio je da je “tokom rata, većina katolika protjerana iz svojih domova i došlo je do velikog razaranja i pljačke koja je prisilila najmanje 250 hiljada ljudi, otprilike polovinu katolika u zemlji, da postanu ili žive kao izbjeglice”.

Nakon rata, ni izbjeglice ni prognani katolici nisu dobili političku ili financijsku podršku za povratak kućama – kazao je Puljić.
Osvrćući se na naslijeđe mirovnog sporazuma postignutog 1995. godine, kardinal je dodao: “Dejtonski sporazum nije proveden u praksi, a oni koji su najviše trpjeli bili su Hrvati katolici, jer je teže da brane temeljna prava”.

Zbog toga katolici postepeno napuštaju zemlju te su “zabrinuti su za budućnost svoje djece”, a mediji su “iskorišteni da bi otrovali atmosferu”.

Prema riječima kardinala Puljića, “katolička manjina živi među sredinom većine koju čine druge etničke skupine i ta se diskriminacija izražava u političkom i administrativnom smislu, a prije svega u pitanjima zapošljavanja”.

Sagledavajući stanje Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, postoji razlog da se ozbiljno zabrinemo za budućnost. Ako nema Hrvata, onda neće biti više katolika, jer je većina Hrvata katolika. Takođe je iz ovog razloga važno stvoriti situaciju jednakih prava – zaključio je kardinal Puljić.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više