Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ko će javiti Dačiću i Vulinu da je Nedeljko Dragaš zapalio skladište, a ne Crkvu u Sarajevu

Kada je u nedjelju 21. avgusta objavljena informacija da je gorio skladišni prostor pravoslavne Crkve u sarajevskom naselju Pofalići, svi mediji iz Srbije, ali i oni koji izlaze u Banja Luci brzinom svjetlosti su se oglasili sa naslovima „teror nad Srbima u Sarajevu“, „zapaljena Crkva u Pofalićima“, a šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić zatražio je hitnu istragu o paljenju crkve (ne skladišnog prostora), piše novinska agencija Patria

Danas, 23. avgusta kada je Kantonalno tužilaštvo Sarajevo objavilo da je jučer brzom reakcijom sarajevske policije, uhapšeni muškarac osumnjičen za paljenje skladišnog prostora Crkve, Nedeljko Dragaš, s one strane Drine vlada potpuni muk.

Iako je zvanično tužilaštvo vijest saopštilo još jutros, samo je beogrdski Blic objavio vijest, sa popriličnim zakašnjenjem. Nisu bili brzi mediji kao u nedjelju, a ne reagiraju ni srbijanski, a ni zvaničnici iz RS. Barem da pozdrave brzu akciju MUP-a KS i Tužilaštva.

Izgleda im ne odgovara razvoj situacije, jer su u nedjelju isplanirali da se ovaj čin može odlično iskoristiti za podizanje međunacionalnih tenzija a i pripomoći u predizbornoj kampanji u BiH.

A evo kako su reagirali na vijest da je zapaljeno skladište.

Čavarkapa: Ovo je poruka da Srbi nisu poželjni u FBiH

Milivoje Čavarkapa, predsjednik Udruženja “Povratak”, kazao je da je “ovaj čin paljenja nakon slave Svetog preobraženja veoma uzbudio građane srpske nacionalnosti”, te da su to učinili vandali.

-Ovaj čin nisu učinili nikako vjernici, jer ovo su ljudi koji pripadaju kriminalnom miljeu, političarima koji žele po svaku cijenu da dižu tenzije između naroda. U Sarajevu, u BiH, nema života bez tri zajednička naroda da žive. Ako neko misli da ovakvim činom stvara nešto drugo, onda će doći do, nažalost, velikih etničkih podjela ili ne daj Bože do nekog krvoprolića između tri naroda, poručio je Čavarkapa.

Rekao je da je ovo poruka da Srbi nisu poželjni u Sarajevu i FBiH kao konstitutivni narod te da ne treba zanemariti da su se slučajevi oštećenja, paljenja i pljački crkava desili i u Binježevu, Kaknju, Visokom i Blažuju.

Košarac: Politika koja je zapalila hram želi da ukine i RS

Staša Košarac, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, smatra da ista politika koja je zapalila hram želi i da ukine Republiku Srpsku i da spriječi održavanje referenduma.

-Ukoliko napadači hitno ne budu otkriveni, Srbima će, po ko zna koji put, biti poslata poruka da im nije mjesto u Sarajevu. Pozivamo nadležne institucije da hitno reaguju i otkriju počinioce, kako bi Srbima u Sarajevu bila vraćena nada da u ovom gradu zaista ima mjesta i za njih, saopšteno je iz PDP-a.

Vulin: Napad na Srbe je poželjan i prolazi nekažnjeno

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin najoštrije je osudio pokušaj paljenja pravoslavne crkve u Sarajevu i apelovao na vlast u BiH da brzo pronađe ko je to uradio i da primjerno bude kažnjen.

Prema njegovim riječima, pošto organi BiH nisu pronašli onog ko je prije godinu dana pokušao da ubije Aleksandra Vučića, sada je neko razumio poruku da je svaki napad na Srbe, njihovo naslijeđe, kulturu, zapravo nekažnjen, skoro poželjan.

-Onaj ko je ovo uradio, veliki je neprijatelj srpskog naroda, ali i bilo kog drugog naroda. Ne smijemo dozvoliti da takvi pobijede, da nasilje i mržnja pobijedi, rekao je Vulin.


Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više