Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ko ima pravo 24 sata na vozilo i vozača?

Zloupotreba službenih vozila u federalnim institucijama je problem na koji federalni revizori ukazuju godinama u svojim izvještajima. U početku se u Vladi FBiH govorilo o uspostavljanju softvera za praćanje službenih vozila i zbog velikih troškova za gorivo, međutim to nikada nije zaživjelo.

U kojim slučajevima federalni ministri imaju pravo na prijevoz službenim vozilima, ko ima pravo na vozilo i vozača 24 sata, da li je dopušteno da službeno vozilo prenoći u privatnom dvorištu ministra, da koriste službena vozila u privatne svrhe…, pitali smo u Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Imate sve u Uredbi

Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, uputio nas je na Uredbu o uvjetima, načinu korištenja i nabavci službenih putničkih automobila u organima uprave FBiH, kazavši da tamo možemo naći odgovore na naša pitanja.

U Uredbi, tačnije članu šest stoji da upotreba službenih putničkih automobila isključivo je u funkciji izvršavanja službenih poslova federalnih organa, a mogu se koristiti na području države Bosne i Hercegovine i u inostranstvu.

– Službeni putnički automobili mogu se koristiti i za protokolarne usluge, odnosno za prijevoz delegacija i gostiju federalnih organa, u skladu sa programom njihovog boravka. Izuzetno, službeni putnički automobili se mogu koristiti i za slučaj teške bolesti zaposlenika ili smrti osoba zaposlenih u federalnim organima. Upotrebu službenih putničkih automobila odobrava ovlašteno lice koje je ovlastio rukovoditelj federalnog organa, a kada ocijeni da je za obavljanje službene radnje ili izvršenje zadataka neophodna – stoji u Uredbi.

U članu sedam se navodi da su svi službeni putnički automobili federalnih organa parkirani na parking prostoru federalnog organa ili na drugim predviđenim mjestima za parkiranje koji koristi federalni organ.

– Službeni putnički automobil, nakon završenog radnog vremena, odnosno obavljene službene obaveze, zadužene osobe dužne su parkirati na mjesta iz stava jedan ovog člana – stoji u Uredbi piše Faktor.

Svaka zloupotreba se kažnjava

U Uredbi se navodi da pravo na službeno vozilo sa vozačem 24 sata imaju predsjednik i premijer Federacije BiH, zatim, dopredsjednici i dopremijeri FBiH, kao i federalni ministri i sekretar Vlade FBiH. Pravo na službeno vozilo sa vozačem 24 sata imaju i rukovodioci federalnih uprava i federalnih upravnih organizacija, kao i rukovodeći i ostali državni službenici i namještenici isključivo za potrebe posla, a na osnovu pismenog odobrenja rukovodioca federalnog organa.

Na kraju se dodaje da: “Svaka upotreba službenih putničkih automobila koja je suprotna ovoj uredbi podliježe i kažnjava se prema materijalnoj i disciplinskoj odgovornosti protiv lica koje je postupilo protivno odredbama ove uredbe”.

– Služba za zajedničke poslove organa i tijela u FBiH nije nadležna za kontrolu primjene Uredbe, osim u dijelu kada su u pitanju vozila u vlasništvu Službe – rekao nam je Korać ne pojasnivši koja su vozila u vlasništvu Službe.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više