Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Ko je u čijem dvorištu? Pogledajte koliko je američkih vojnika raspoređeno u zemljama Bliskog istoka

Nakon što su Sjedinjene Američke Države ubile visokopozicioniranog iranskog generala Kasema Sulejmanija (Qassem Soleimani) u petak, irački parlament je u nedjelju izglasao rezoluciju u kojoj traži povlačenje svih stranih trupa sa svog teritorija, piše “Washinton post”.

Prema procjenama, u Iraku je smješteno gotovo 6.000 vojnika Sjedinjenih Američkih Država, prenosi “Al Jazeera”.

U analizi “Washinton posta” američko prisustvo mnogo je veće u drugim zemljama Bliskog istoka. Najveća američka baza je u Kataru, u kojem je smješteno 13.000 vojnika. Locirana jugozapadno od Dohe, zračna baza El-Udeid pokazala se ključnom u borbi protiv ISIL-a.

Baza je i dom Centra kombiniranih zračnih operacija, odgovornih za koordiniranje američkih i koalicijskih zračnih snaga širom regije Bliskog istoka, posebno zračnog prostora iznad Iraka, Sirije i Afganistana.

U Bahrainu su smješteni Podrška mornaričkih aktivnosti, Peta flota i značajno vojno prisustvo u Isa zračnoj bazi. U toj zemlji je prisutno 7.000 američkih vojnika.

Američke trupe povukle su se iz Sirije, prema odluci administracije Donalda Trampa (Trump) iz oktobra, što je smanjilo broj vojnika u toj zemlji sa procijenjenih 2.000 u septembru na oko 800 vojnika.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više