Fresh Press portal
Nezavisni informatvni portal

Kolika je zapravo razlika u plaćama zdravstvenih radnika u BiH

Zdravstveni radnici u Bosni i Hercegovini na prvoj su liniji borbe protiv novog soja koronavirusa. U cijeloj državi nesebično rade isti posao i daju sve od sebe, ali njihova primanja nisu ista.

Radnici zaposleni u zdravstvu na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, kako ističu, već godinu i po čekaju potpisivanje kolektivnog ugovora, te navode da su diskriminirani. Žele da se njihov status izjednači sa statusom istih radnika u drugim kantonima.

Tim povodom pitali smo granske sindikate kolike su razlike u primanjima zdravstvenih radnika.

Odgovorili su nam da su u nekim kantonima plaće ljekara i medicinskog osoblja niže i do 300 KM u odnosu na druge kantone.

Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zdravstva FBiH, kazao je za Faktor da je razlika u osnovnoj plaći medicinskih sestara u Federaciji BiH od 200 KM do 250 KM.

– U HNK su niske plaće, daleko ispod prosjeka FBiH. Neto plaća medicinske sestre u HNK iznosi oko 790 KM. U Kanotnu Sarajevo to je oko 1.030 KM. U USK je nešto manja satnica – dodao je Latifović.

Podsjećanja radi, prosječna plaća u FBiH, prema posljednjem podatku Zavoda za statistiku FBiH, iznosi 993 KM.

Latifović je istakao da su radnici zaposleni u zdravstvu u HNK diskriminirani, te problem vidi u tome što je i granski Sindikat doktora medicine i stomatologije u FBiH uspio podići koeficijent ljekara čija je, kaže Latifović, osnovna plata oko 2.000 KM.

– Sebi su podigli množilački faktor, a ostali radnici u zdravstvu se pate – dodao je Latifović.

Naglasio je da radnici u zdravstvu na prostoru cijele FBiH moraju biti jednaki po koeficijentu za plaće. Satnica, dodao je, zavisi od finansijske moći kantona.

Kada je u pitanju Republika Srpska, Nikola Crnčević, zamjenik predsjednika Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS-a, nedavno je izjavio da prosječna plaća medicinske sestre iznosi 900 KM.

Rifat Rijad Zajid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije u FBiH, rekao je da su, kada je riječ o doktorima, primanja prilično ujednačena na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.

Ipak, izuzetak su Bosansko-podrinjski i Posavski kanton, gdje doktor ima plaću za oko 300 KM nižu nego u ostalih osam kantona.

– Osnovna plaća ljekara je od 1.500 KM do 1.800 KM. Dakle, u BPK i Orašju je za nekih 25 posto niža nego u ostatku FBiH – dodao je Zajid.

Komentarisao je kritiku koja dolazi iz drugog granskog sindikata, ustvrdivši da su se, zahvaljujući sindikatu na čijem je čelu, ostali zdravstveni radnici “nakačili na tu lokomotivu i podigli svoje plaće” prenosi Faktor.

Komentari
Učitavanje...

Koristimo tehnologiju kolačića kako bismo vam ponudili bolju uslugu internetske stranice prilagođenu vama. Podaci pohranjeni preko kolačića koji se koriste na internetskim stranicama Društva nikad ne pokazuju osobne detalje iz kojih se može utvrditi identitet pojedinca. Prihvati Čitaj više