Fresh Press portal
BIH Vijesti

Krivična prijava protiv direktorice škole zbog kažnjavanja učenice

Škola

Mahmutović je Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv direktorice OŠ ‘Petar Kočić’ Mevlide Dervišefendić jer je neosnovano kaznila učenicu koja je imala pravo obilježiti Dan državnosti BiH, čime je spriječila izvršenje Odluke Ustavnog suda BiH.

Zamjenik državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović je nakon otvorenog pisma upravi Osnovne škole „Petar Kočić“ kod Doboja poduzeo više aktivnosti s ciljem sistemske reakcije na neosnovano kažnjavanje i diskriminaciju povratničke djece u entitet Republika Srpska, gdje je samo posljednji u nizu slučaj direktorice OŠ „Petar Kočić“ koja je kaznila učenicu smanjenjem vladanja zbog odsustva sa nastave 25.11.2020. godine – na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, naveli su iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

“Mahmutović je Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv direktorice OŠ ‘Petar Kočić’ Mevlide Dervišefendić jer je neosnovano kaznila učenicu koja je imala pravo obilježiti Dan državnosti BiH, čime je spriječila izvršenje Odluke Ustavnog suda BiH. Očekuje da Tužilaštvo BiH konačno procesuira nekoga zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH i zaustavi ovu sve više zastupljenu praksu”, naveli su Ministarstva.

Naročito je to u ovom slučaju potrebno jer se radi o pravima djeteta zaštićenog i UN-ovom Konvencijom o pravima djeteta, koju je BiH ratificirala i dužna je po njoj postupati.

“Najbolji interes djeteta je svjesno ignoriran prilikom kažnjavanja djece zbog obilježavanja praznika za koji je Ustavni sud BiH utvrdio da je u skladu sa Ustavom BiH te da je to pitanje koje se mora otvoriti i sankcionirati pred domaćim institucijama ali i Komitetom UN-a za prava djeteta”, naveo je Mahmutović.

Ustavni sud BiH je, rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 25. novembra Danom državnosti BiH, donio Odluku kojom je odbio navedeni zahtjev konstatirajući da je 25. novembar datum koji je vezan za historiju svih naroda u BiH i koji predstavlja simbol zajedničke antifašističke borbe u II svjetskom ratu. U Odluci je naglašeno da “načelo kolektivne jednakosti konstitutivnih naroda nameće obavezu entitetima da ne diskriminiraju, u prvom redu, one konstitutivne narode koji su, u stvarnosti, u položaju manjine u odgovarajućem entitetu”, a što se u ovom slučaju nije desilo, poručuju iz Ministarstva.

Istovremeno u saradnji sa Klubom poslanika SDA pokrenuta je poslanička inicijativa u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za izradu specijalnog izvještaja Institucije ombudsmena za ljudska prava u pogledu odnosa institucija obrazovnog sistema prema djeci povratnika.

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više