Fresh Press portal
  • Naslovna
  • Vijesti
  • KURSPAHIĆ: 2016. pokrenuta 32 disciplinska postupka, jedan tužilac razriješen dužnosti
BIH Vijesti

KURSPAHIĆ: 2016. pokrenuta 32 disciplinska postupka, jedan tužilac razriješen dužnosti

U 2016. je podneseno šest zahtjeva za suspenziju, od kojih su četiri prihvaćena.

– Ured disciplinskog tužioca je tokom 2016, kao i prethodnih godina, dosljedno radio na provođenju svog mandata i uspio je ostvariti značajne rezultate kako u pogledu efikasnost postupanja po pritužbama, pokretanja disciplinskih postupaka, tako i zaštite integriteta pravosuđa te institucionalnog jačanja, kazala je na današnjoj pres konferenciji Alena Kurspahić, novoizabrana glavna disciplinska tužiteljica.

Nema zastara

Prezentirajući godišnji izvještaj o radu Ureda kojim rukovodi, naglasila je da je UDT u prošloj godini zaprimio 919 pritužbi protiv nosilaca pravosudnih funkcija, te da su pokrenuta 32 disciplinska postupka, što je najveći broj osnovanih pritužbi od osnivanja UDT-a.

UDT je u 2016. otvorio 68 predmeta po službenoj dužnosti, što predstavlja 7,4 posto od ukupnog broja predmeta i niti u jednom predmetu nije nastupila zastara disciplinskog gonjenja.

Na pres konferenciji je saopćeno da je u 2016. podneseno šest zahtjeva za suspenziju, od čega su četiri prihvaćena, a dva odbijena. Od januara od aprila ove godine podnesena su četiri zahtjeva za suspenziju od kojih su dva prihvaćena.

– 50 posto zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka podnose stranke u postupku, ali je vrlo mali procenat onih koji su osnovani i to dva posto., kazala je Kurspahić. te dodala:

“U postupcima je izrečeno 27 disciplinskih mjera među kojima je najčešća javna opomena, smanjenje plate i pismena opomena koja se javno ne objavljuje. U jednom disciplinskom postupku izrečena je najstrožija mjera – razrješenje dužnosti tužioca, dok je u jednom izrečena posebna mjera obavezne edukacije, a u jednom slučaju je zabilježeno da je osoba dala otkaz tokom trajanja disciplinskog postupka”.

Najviše podnesenih prijava se odnosi na nemar i nepažnju u vršenju službene dužnosti i najveći broj zahtjeva se podnosi protiv sudija koji su i najodgovorniji u sudskim postupcima.

Najveći broj pritužbi je u općinskim sudovima, u kojima je i najveći broj sudija i tužilaca.

Ponavljanje prekršaja

Kurspahić je naglasila da je prilikom prezentiranja godišnjeg izvještaja i VSTV-u ukazano na činjenicu da postoje slučajevi gdje sudije i tužioci ponavljaju prekršaj, te je predloženo da se napravi registar takvih slučajeva radi poduzimanja adekvatnih mjera.

Foto: Didier TORCHE – Kurspahić: 2016. pokrenuta 32 disciplinska postupka, jedan tužilac razriješen dužnosti
Foto: Didier TORCHE

Ured je na osnovu medijskih napisa pokrenuo 20 postupaka, a u četiri slučaja je pokrenut i disciplinski postupak.

Jedan od najvećih problema Ureda jeste nepopunjenost radnih mjesta i UDT trenutno radi sa 55 posto popunjenosti radnih mjesta stručnog osoblja.

Pratite nas! Društveni smo! FACEBOOK & TWITTER

>>> PRATITE NAS! DRUŠTVENI SMO! FACEBOOK & TWITTER <<< ________________________________________________________________________________________

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više