Fresh Press portal
Početna » Blog » Kusturica: “Handke je po Republici Srpskoj prelazio po 20 kilometara u vrijeme kada su na zapadu Voltaireova kopilad izvršila atentat na Boga”
BIH Vijesti

Kusturica: “Handke je po Republici Srpskoj prelazio po 20 kilometara u vrijeme kada su na zapadu Voltaireova kopilad izvršila atentat na Boga”

kusturica-dodik-700x402

Ne smijemo povjerovati da život može da ne bude čudo. Ovo je prilika da u Andrićevom institutu govorim o paralelnim istinama u našim životima. U svim srpskim zemljama, oni nisu baš prisutni, zatvarmo se u svoju ljušturu, pa nas pisci kao što je Peter Handke jako iznenade.

Iznenade nas istinom koja nam je danas preko potrebna, kada govorimo o Kosovu i Metohiji. Jer kada o Kosovu pričamo, mi govorimo o sebi, rekao je između ostalog Emir Kusturica na predavanju o ovogodišnjem dobitniku nobelove nagrade za književnost.

Kosovski mit i razrješenje kosovskog čvora, to je najjača ideja koja nas objedinjuje. Ta istina, da je Peter Handke dobio „Nobelovu nagradu“ potvrđuje. Da nikada ne treba priznati nezavisno Kosovo“, kaže Kusturica a prenose Večernje novosti.

Kusturica je rekao da bi nakon ove rečenice mogao da stavi tačku na ovo predavanje, ali ipak odlučuje da nastavi.

Nastaviću zbog toga ne zato što nemamo ništa bolje nego da iščekujemo čudo, već zato što je razum – konformista i izdajnik. Lako ga je korumpirati. Razum čini sve protiv čuda. Osjećanja nas zato izdaju rjeđe, preko njih spoznajemo duboko značenje pojedinih događaja. Čuda ostaju izvan algoritama koji nas vuku u paukovu mrežu pionira vještačke inteligencije, zamku kompjuterskog zagrljaja koji nas vodi u nepoznati prostor suženja svijesti. Svi tonemo u priželjkivanu intelektualnu hibernaciju. Zato u čuda treba vjerovati, tako ćemo otvoriti prostor u kome će se ona zaista i desiti“, rekao je Kusturica.

On kaže da je u “slučaju KiM – Handke“, ako je uopšte riječ o slučaju, vezivno tkivo su dvije stvari.

Prva stvar, to je je nepopustljiva veza naše pravoslavne kulture za individualnost. Najbolji primjer je Handke, individualista kao što je to bio i Ivo Andrić. Obojica su disciplinu katolika pretvorili u emocionalnost pravoslavca. Oni spajaju nespojive krajnosti evropske kulture. Handke je pomirio razlike između zapadne hrišćanske i naše pravoslavne tradicije. Njegovo djelo, iako djeluje izvan religije, ipak nije lišeno religioznosti, naprotiv.

Druga stvar je naša vezanost za Kosovo i Metohiju. To je kulturni temelj evropskog hrišćansva. I nije temelj jedino srpske kulture, već se prostire na sjeveroistok prema Moskvi, na jug prema Konstantinopolju, na zapad do Avra i preko La Mansha do Engleske…

Reditelj kaže da je to ujedno i slika budućnosti, elementarnih čestica koje struje našom osjećajnosti i prelaze put koji, prema tvrdnjama naučnika, prelazi krv u ljudskom organizmu prevaljujući čak 20 kilometara.

Pretpostavka je, da je Handke prateći svoje srce, oponašajući put krvi, prelazio po 20 kilometara dnevno na ugroženim teritorijama gdje su živjeli Srbi, na Kosovu i u Republici Srpskoj. I to je radio u vrijeme „kada su na zapadu, Voltaireova kopilad izvršila atentat na Boga“ (ovdje se misli na racionalizam 15. vijeka i na sve što je iz njega proisteklo). Prepoznao je, da je KiM, sada evropsko utočište Svevišnjeg“, rekao je Emir Kusturica, prenosi “Slobodna Bosna“.

Povezani članci

Emir Kusturica dezinficiran: Rusi nisu mogli u Mostar pa završili kod Nemanje

E.H

Kusturica pisao Putinu: “Mi Srbi nikada nećemo priznati Kosovo, ukrali su nam povijesnu baštinu”

E.H

Kusturica podržao svog druga: “Handke pokazao da je čovjek stijena”

E.H

Na našoj internetskoj stranici koristimo kolačiće kako bismo Vam mogli pružati uslugu, analizirati korištenje, osigurati oglašavanje i funkcioniranje sustava, koje bez uporabe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja portala suglasni ste s primanjem kolačića. Više o politici o kolačićima i upravljanja postavkama kolačića pročitajtePrihvatamPročitaj više